ZanimljivostiEvo kako smiriti um prije spavanja i pobijediti nesanicu

Evo kako smiriti um prije spavanja i pobijediti nesanicu

Profesor Jason Ellis, direktor Northumbria centra za istraživanje sna, za  Daiy Mail je podijelio i neke jednostavne trikove koje možete već danas isprobati:

1. Dva sata prije odlaska u krevet, odvojite 45 minuta kako bi napisali sutrašnje važne zadatke. Napravite listu najhitnijih (i potencijalno-zabrinjavajućih) stvari koje morate učiniti. Kad ste to napravili, nećete se buditi po noći brinući jeste li nešto zaboravili. Ako se ipak probudite i sjetite da ste nešto zaboravili, nadopišite na listu i probajte ponovno zaspati.

2. Napravite i popis “što sam napravio/la kako bi se pripremio/la za sutra”. Na primjer: možda sutra na poslu imate prezentaciju pa ste ju pročitali par puta kako bi bili sigurni da nema grešaka. Ili ste možda izabrali recept za sutrašnju večeru i izvadili sastojke iz zamrzivača.

3. Na poseban papir zabilježite stvari koje ste postigli taj dan. Budite blagi prema sebi i velikodušni s pohvalama. To će vam dati vjetar u leđa i šalje jasnu poruku vašem svjesnom (i podsvjesnom) mozgu što se sve uspjeli napraviti, bez obzira na nesanicu.

4. Napišite par redova o tome kako vam je prošao dan – ako to napravite, nećete ležati u krevetu i razmišljati o događajima koji su prošli. Mozgu će onda po noći biti puno teže ‘pronaći’ nešto o čemu treba brinuti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE