SvijetEvropaEvropski sud trebao bi biti garant građanskih prava nakon Brexita

Evropski sud trebao bi biti garant građanskih prava nakon Brexita

– Želimo da građani EU u Britaniji imaju ista prava kao britanski državljani koji žive u EU – izjavio je Michel Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu, dodajući da trenutna britanska pozicija ne garantira podjednaka prava.

Barnier je izjavio da bi Evropski sud pravde trebao biti “ultimativni garant” tih prava, i ukoliko se Britanija usprotivi tome, “to bi stvorilo neizvjesnost”. Britanija želi da regulira prava građana na osnovu britanskog zakona.

Barnier je odbacio optužbe nekih britanskih političara da je račun za Brexit ucjena,  jer je  EU motivirana željom da kazni Britaniju.

– To je jednostavni stvar svođenja računa. To nije jednostavno, to košta mnogo u svakom razlazu. Mi ne tražimo od Britanije nijedan euro, nijednu  funtu više nego što je pristala da plati – izjavio je  Barnier, prenosi Reuters.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE