SportDržavni TimFaruk Vražalić: Selektor Šuman je uveo najbolje promjene u bh. rukometu

Faruk Vražalić: Selektor Šuman je uveo najbolje promjene u bh. rukometu

Desno krilo naše rukometne reprezentacije Faruk Vražalić pružio je još jednu dobru partiju u Ligi prvaka. Njegov Bešiktaš je kući savladao rumunski Dinamo iz Bukurešta sa 29:27 (14:12), a bh. reprezentativac je postigao pet golova i bio jedan od najboljih u turskom timu.
Grupnu fazu Bešiktaš je završio na trećem mjestu u grupi i nije izborio plasman dalje. No, Vražalić može biti zadovoljan, jer je sa 48 golova (skoro pet u prosjeku po utakmici) drugi strijelac svog tima u najjačem takmičenju. Više od njega imao je samo Turčin Döne Ramazan (53).
U razgovoru za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH, odmah nakon pobjede nad Rumunima, dotakli smo se njegovog sadašnjeg kluba, reprezentacije BiH i predstojećih kvalifikacionih utakmica, dvomeča sa Fincima, domaćeg duela sa Španijom i gostovanja Austriji…
Do kada imate ugovor s Bešiktašem i kakvi su daljnji planovi, ima li ponuda od drugih klubova?

– Imam još dvije godine ugovor u Bešiktašu. Ovdje mi je lijepo, prezadovoljan sam zasad. Rado bih tu i ostao, ali pod uslovom da svake godine kao do sada igramo Ligu šampiona.
Rukometna reprezentacija BiH u maju u nastavak kvalifikacija za Euro 2018. ulazi sa dva poraza, od Španije i Austrije. Očekuju nas još četiri meča, možemo li do druge pozicije?

– Mislim da možemo. Bit će nam teško naravno, ali kao prvo trebamo vjerovati u prolaz, jer često sreća nije na našoj strani. Očekujem da se našim daljnjim radom i trudom i to promijeni, jer zaslužujemo i taj faktor koji nije zanemarljiv.
Za razliku od novembra, u januaru je naša selekcija bila više vremena na okupu, odigrano je i pet utakmica, kako Vam izgleda naš državni tim pod palicom selektora Bilala Šumana?

– Ono što je selektor zasad uveo najbolja je promjena u bh. rukometu. Ozbiljnost, način igranja, uopšte taktika, sve je sasvim novo. Osim toga, prilika se sve više daje mlađim igračima. I, to je dobro.
Sviđa li Vam se novi sistem igre, gdje je brži protok lopte, akcenat na kontre, polukontre, brzi centar…?

– Polukontra i kontra se treba dovesti do savršenstva, jer možda u budućnosti budemo igrali poput Norveške na posljednjem Svjetskom prvenstvu. U januaru smo mnogo popravili i taj segment igre, napredujemo, mi igrači se trudimo da damo sve od sebe, stručni štab isto tako, svi radimo i želimo više. Nadamo se da će i rezultati doći.
Može li turski rukomet krenuti putem fudbala ili naročito košarke i odbojke, gdje su doživjeli veliku ekspanziju?

– U turski rukomet se sve više ulaže iz godine u godinu. Jedini problem, a to i Turci sami priznaju, je to što ne dovode strane trenere. Već ima nasznaka da će se i to promijeniti. Što se igrača tiče, stranaca je sve više što govori da se ulaže na tom planu. Također, prava ekspanzija že uslijediti nakon što dva velika kluba poput Galatasaraja i Fenerbahčea aktiviraju svoje rukometne timove. U tome se uveliko priča što znači da je blizu realizacije, kazao je na kraju razgovora za Rsbih.com Faruk Fražalić.

Ismir ĆOSIĆ / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE