PreporukaFascinantne fotografije Amerikanki zaposlenih u vojnoj industriji tokom Drugog svjetskog rata

Fascinantne fotografije Amerikanki zaposlenih u vojnoj industriji tokom Drugog svjetskog rata

Neformalne fotografije u boji, slikane se širom tvornica Sjedinjenih Američkih Država 1943., a autor je fotograf Alfred T. Palmer. On je bio oficijelni fotograf ratnog odjela SAD-a, a svojim djelom je pokazao razmjere operacija potrebnih za resurse američke vojske.

Žene su prikazane kako rade na bombarderima Venegeance, u izgradnji borbenih aviona, ali i promovisanju kampanje Salvage for Vicotry, kojom su se Amerikanci pozivali da prikupljaju materijal kako bi pomogli svom narodu na putu za pobjedu.


Žena radi na motoru aviona u tvornici Avijacije Sjeverne amerike u Kaliforniji, 1943.


Žena sa ručnom bušilicom u Vultee-Nashville, Tennessee, radi na bombarderu Vengeance


Slike Rosie the Riveter napravljene su tokom Drugog svjetskog rata, a njima se želio prikazati rad žena koje su pružale svoju podršku u ratnim naporima.


Ove kolegice rade na bombarderu Vengeance, 1943.


Žene tokom izgradnje bombardera kompanije Douglas Aircraft u Long Beachu, California


Još jedna žena sa ručnom bušilicom i ponovo rad na bombarderu Vengeance, Tennesse


Radnica u Vultee-Nashvilleu radi na finalnim korekcijama udubljenja za točak ispod unutrašnjeg krila. Ovo je bila jedna od čestih operacija vezanih za masovnu produkciju Vulteeovih Vengeance bombardera.


Radnica u proizvodnji samozatvarajućih spremnika za gorivo u tvornici Goodyear Tire and Rubber Co u Akronu, Ohio, 1943.


Mlada žena u kompaniji Sjevernoameričke avijacije radi na mehanizmu za slijetanje borbenog aviona P-51, Inglewood, California


Dvije žene prikazane dok kaptiraju i provjeravaju tube koje su dio bombardera Vengeance proizvođen u Vulteeovom odjelu u Nashvilleu, Tennessee.


Radnica u ‘staklenoj kući’ završava rad na prednjem dijelu vojnog bombardera B-17F u Long Beachu, California

Operaterka zakivanja u kompaniji Douglas Aircraft, sastavlja dijelove krila na bombarderu B-17F Long Beach, California


Radnica Annette del Sur u radu na ‘spasilačkoj kampanji’ u dvorištu kompanije Douglas Aircraft, Long Beach, California


Radnica sa ručnom bušilicom u radu na horizontalnim stabilizatorima Vulteeovih bombardera, Tennessee


Jedna od radnica u kompaniji Sjevernoameričke Avijacije u seriji fascinantnih fotografija iz 1943.

Tehničarka elektronike u kompaniji Goodyear Aircraft u Akronu, Ohio, 1943. (lijevo) i radnica koja uživa na kalifornijskom suncu tokom pauze, Long Beach, California (desno)


Žena završava prepoznatljivi znak američkih vojnih zračnih snaga, oslikavajući ga na poznatom Vengenace bombarderu u Vulteeovom odjelu u Nashvilleu, Tennessee


Žena u radu na motoru kompanije Douglas Aircrafta (lijevo) I dvije žene koje uživaju u nekoliko minuta pauze za ručak, Long Beach (desno)

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE