ZDKKulturaFehim Duraković oko 500 knjiga iz svoje kućne biblioteke poklonio Gradskoj biblioteci...

Fehim Duraković oko 500 knjiga iz svoje kućne biblioteke poklonio Gradskoj biblioteci u Olovu

Gradsku biblioteku Olovo posjetio je Fehim Duraković iz Sarajeva koji je čitaocima poklonio oko 500 knjiga iz svoje kućne biblioteke. Na ovu ideju je došao kada su Olovo zadesile poplave i kada je čuo da su čitaocima u njegovom rodnom gradu potrebne knjige za poplavljenu Gradsku biblioteku.

“Rođen sam u Šaševcima, kada sam imao četri godine naš otac je sa porodicom doselio u Sarajevo. Skoro svi članovi porodice vole da pišu i vezani su za knjigu. Moja setra Fahira Duraković je književnica. Kada je Olovo zadesila poplava odlučio sam pokloniti dio svoje kućne biblioteke čitaocima u Olovu pogotovo djeci koja treba da što više čitaju”, kaže Duraković.

Prema riječima gospodina Durakovića koji je dugo godina bio u novinarstvu, a kasnije i kroz drugi posao puno je putovao i sa svakog putovanja je uglavnom donosio knjige, a veliki broj njih je dobio na poklon. “Moja ljubav prema knjigama i čitanju nikada nije prestala, jer smo ja i supruga koja je bila učiteljica kod svoje djece nastojali razviti ljubav prema knjizi i navici čitanja, tako da je naša kućna biblioteka dostigla impozantan broj knjiga koje nikako nisam želio nekom drugom dati ili baciti jer želim da i drugima budu od koristi”, kaže Duraković.

Na naše pitanje o novim načinima čitanja putem modernih tehnologija Duraković kaže da je i sam pokušavao da čita novine i knjige putem interneta, ali da to nije to. “Knjiga u rukama je nešto drugo, prelistavanje stranica i njen miris to je nezamjenjivo. Poručujem svima pogotovo djeci čitajte, što više čitajte , nema ništa ljepše dok čitate pogotovo navečer i zaspite uz knjigu, to je nešto najljepše”, kaže Duraković.

Zahvaljujući knjigama koje su spašene, zatim brojnim donacijama ustanova, pojedinaca i organizacija Gradska biblioteka Olovo danas ponovo ima dovoljan broj knjiga koje zadovoljavaju interese čitalačke publike od najmađih do najstarijih čitalaca.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE