SportKošarkaFenerbahce košarkaški prvak Evrope

Fenerbahce košarkaški prvak Evrope

Po prvi put u historiji Eurolige turski tim je prvak Evrope, pošto je sjajni Fenerbahce slavio protiv Olympiakosa u velikom finalu u Sinan Erdem Domeu rezultatom 80:64. Od prvog minuta susreta turski predstavnik je bio mnogo bolji akter na parketu. Koliko je Fener bio dominantan, govori i činjenica da je Olympiakos u ovom susretu imao samo jedno vodstvo, i to u trećoj minuti prve dionice rezultatom 6:5. U svim ostalim dijelovima susreta Fenerbahce je bio mnogo bolji rival i slavio je ubjedljivu pobjedu.

Nošeni podrškom temperamentnih i bučnih navijača, košarkaši Fenerbahcea su najveću prednost stvorili krajem treće četvrtine kada je, u nekoliko navrata, prednost iznosila i 14 poena. To je bio nenadoknadiv minus za grčkog predstavnika. Ono što je prevagnulo u korist Fenera, jeste neutralizacija taktičke igre Olympiakosa, pa se može reći da je legendarni Željko Obradović na pravi način postavio ovaj susret. U posljednjoj četvrtini nije bilo nikakve dileme. Fenerbahce je priveo utakmicu kraju rutinski. Najefikasniji su bili Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić koji su upisali po 17 poena na ovom susretu, a dvocifreni su bili još Gigi Datome sa 11 i Ekpe Udoh sa 10 poena. U poraženom timu Khem Birch je postigao 14 poena, a jedini dvocifren uz njega je bio Nikola Milutinov sa 10 poena.

(scsport.ba)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE