SportKošarkaFIBA uvodi novi kalendar i sistem takmičenja, ukinut jedan Eurobasket

FIBA uvodi novi kalendar i sistem takmičenja, ukinut jedan Eurobasket

Međunarodna košarkaška federacija – FIBA iskoristila je Eurobasket da promovira novi kalendar i sistem takmičenja, kojim je ukinuto jedno Evropsko prvenstvo, a promijenjen termin Mundobasketa.

FIBA je navela da će novi kalendar čija primjena počinje od 2017. godine otvoriti novu eru u svjetskoj košarci.

Svjetsko prvenstvo je pomjereno za 2019. godinu i nastavit će da se održava svake četvrte godine, čime bi se izbjeglo da bude u istom terminu kao neko drugo veliko sportsko takmičenje, poput Olimpijskih igara ili Svjetskog prvenstva u nogometu.

Za svaki Mundobasket održavat će se dvogodišnje kvalifikacije, u šest termina – u novembru, februaru, junu, septembru, novembru i februaru.

Svjetski kup će igrati 32 reprezentacije, domaćin, pet iz Afrike, sedam iz Amerike, sedam iz Azije i Okeanije i 12 iz Evrope.

Također, kontinentalna takmičenja će se održavati svake četvrte godine, počevši od 2017. godine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE