Lokalne TemeKulturaFilm "Behar" Visočanina Tarika Hodžića na Zagreb Film Festivalu

Film “Behar” Visočanina Tarika Hodžića na Zagreb Film Festivalu

Iako je suradnja između Zagreb Film Festivala i Sarajevo Film Festivala postojala od samog osnivanja festivala u Zagrebu, službena programska suradnja ove godine slavi svoje četvrto izdanje. Od samih početaka ciljevi su bili osnaživanje regionalne promocije i poticanje regionalnog filmskog stvaralaštva te otkrivanje novih autora kratkometražnog filma.

Ove godine bit će predstavljeni najvažnije kratkometražni filmovi iz recentne bosanskohercegovačke produkcije koji su ove godine prikazani u Sarajevu u okviru programa BiH koji organizira Udruženje filmskih radnika BiH. U selekciji su se našli filmovi Behar Tarika Hodžića, Crveni Snijeg Mersihe Husagić, Inverzum Damira Bašića, Još jedan dan Tine Šmalcelj te dobitnik nagrade za najbolji bosanskohercegovački studentski film Oj, Krajino! Saše Karanovića. Radi se o uzbudljivom i raznolikom uvidu u recentnu produkciju kratkog filma u BiH koja je izuzetno dinamična i živa.

Sunčan proljetni dan. Na vidikovcu iznad grada otac objašnjava sinu što je behar. Raskrižje u gradu potpuno je prazno, ali iz pozadine dopiru zvukovi dnevne gužve, sirena i koraka ljudi. Na praznim ulicama glasova je sve više.

Tarik Hodžić

Rođen 1976. godine u Sarajevu. Od 1993. do 2001. godine radio je kao voditelj i glazbeni urednik na RTV Visoko. Apsolvent je režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirao je niz glazbenih i promotivnih spotova.

(ZFF/Visoko.co.ba)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE