ZDKPolitikaFino se Radončić zahvalio biračima SBB-a u ZDK za odličan izborni rezultat

Fino se Radončić zahvalio biračima SBB-a u ZDK za odličan izborni rezultat

Na prošlim Općim izborima najbolji izborni rezultat SBB ostvario je u ZDK, posebno u gradovima Zenica i Visoko. Rezultat volje birača je i osam zastupnika u Skupštini ZDK što daje najčišću situaciju u odnosu na sve ostale kantone kada je u pitanju ova nova koalicija SDA/SBB. U ZDK čak im ne treba ni HDZ da bi imali skupštinsku većinu i formirali vlast kako žele.

Međutim osnivač SBB-a očito se prilikom raspodjele izbornog plijena na Federalnom nivou nije rukovodio time ko mu je i koliko glasova donio po kantonima, nego je pripadajuće ministarske fotelje dijelio po nekim drugim principima.

Nova ministrica turizma i okolišta je Edita Đapo, ministar trgovine Zlatan Vujanović, ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, a ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača.

Novoimenovani ministri podnijeli su svečane zakletve, stari iz DF-a su podnijeli ostavke, a u novoj Federalnoj vladi kada je u pitanju SBB nema nikoga iz ZDK, bastiona SBB birača sa prošlih izbora. Nešto slično je uradio i dr.Haris Silajdžić nakon izbora 2006.godine misleći da se dobar rezultat u ZDK podrazumijeva, potcijenivši političku pamet biračkog tijela ovog kraja, koje mu je odmah na narednim izborima 2010.godine uzvratilo glasovima pretvorivši SBiH tek na statistički i politički nevažan podatak.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE