ZanimljivostiFinska je najsigurnija zemlja na svijetu za turiste, BiH na 76. mjestu

Finska je najsigurnija zemlja na svijetu za turiste, BiH na 76. mjestu

Svjetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je izvještaj nazvan Travel & Tourism Competitiveness Report, u kojem je rangirano ukupno 136 zemalja po faktorima koji utječu na sektor turizma. Izvještaj doprinosi razvoju i konkurentnosti zemalja.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Island su na drugom i trećem mjestu na svjetskoj rang listi, koja mjeri izloženost turista poslovnim i sigurnosnim rizicima, uključujući nasilje i terorizam.

Šokantno je to što su Sjedinjene Američke Države, uprkos popularnosti kao jedne od boljih turističkih destinacija, na nezavidnom 84. mjestu. Velika Britanija je na 78. mjestu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Pritom je Bosna i Hercegovina, naprimjer, bolje rangirana od SAD-a i Velike Britanije, a nalazi se na 76. mjestu.

Oman je zauzeo četvrto mjesto, a odmah potom su Hong Kong, Singapur i Norveška na petom, šestom i sedmom mjestu. Švicarska je na osmom, Ruanda na devetom, a Katar na desetom mjestu.

Riječ je o dvogodišnjem izvještaju koji je sastavio Svjetski ekonomski forum iz Ženeve. Kako navode, rizik da postanete žrtva sitnog zločina nije bio uključen u kategoriju.

Najmanje sigurna destinacija u svijetu je Kolumbija, zatim ratom razoreni Jemen i El Salvador.

klic.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE