ZDKFirma KOMGRAD-ZE gubi poslove, ugovor na provjeri

Firma KOMGRAD-ZE gubi poslove, ugovor na provjeri

Šest godina nakon formiranja, firma KOMGRAD-ZE u situaciji je da ne dobija poslove po osnovu važećeg ugovora, što bi moglo dovesti u pitanje normalno poslovanje i izmirenje obaveza prema radnicima, tvrde u Sindikalnoj organizaciji. S druge strane, u Gradskoj upravi ističu kako se poslovi moraju dodjeljivati transparentno, te da je ugovor na svojevrsnoj provjeri.

Prema ugovoru iz 2011. godine između tadašnje općine Zenica i najboljeg ponuđača, firme Almy, preduzeće Komgrad ZE je osnovano s ciljem socijalnog zbrinjavanja i spašavanja radnika Komrada. KOMGRAD-ZE je u javno-privatnom partnerstvu u omjeru 65 prema 35 posto, koliko pripada gradu. U posljednje vrijeme kako tvrdi predstavnik sindikalne organizacije Komgrad ZE, Muhamed Pivić, ovoj firmi se ne dodjeljuju poslovi, te postavlja pitanje u čijem je to interesu.

S druge strane gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, podsjeća da se dodjela poslova mora vršiti na osnovu javnih poziva i transparentno. “Ugovor je na svojevrsnoj provjeri, nakon čega će neke stvari biti jasnije”, kaže Kasumović.

Nedovoljno posla za Komgrad ZE moglo bi dovesti do kašnjenja u izmirenju obaveza prema radnicima.

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE