ZDKForum Teatar se predstavio u Kaknju sa predstavom "Ruža"

Forum Teatar se predstavio u Kaknju sa predstavom “Ruža”

Predstava govori o djevojčici Ruži kojoj je brat ugovorio brak, oca nema, a mama ga u tome podržava ili ga ne sprečava. Ruža prestaje dolaziti u školu, a medijatorica uz pomoć učiteljice pokušava spriječiti brak, obraćaju se i socijalnom radniku, ali bezuspješno. Ruža se na kraju udaje i odvode je, a potom se uključuje publika. Najprije na ‘vruću stolicu’ izvode mamu i brata kojima iz publike postavljaju pitanja, nakončega se neke scene ponovo igraju i publika ima pravo da se uključi i stave se u ulogu nekoga od onih koji su mogli, a nisu učinili dovoljno.

Svadba je dio predstave ‘Ruža’ koja govori o problemu maloljetničkih brakova izvedene u okviru programa Edukacije zasnovane na drami u Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju.

Zemina je predstavu posmatrala iz publike, a njena kćerka Aida bila je u ulozi Ruže, djevojčice koju brat i majka prisiljavaju na dogovoreni brak.

“Predstava je odlična, a tema me i lično pogodila. Ako sam se ja udala sa 15 godina, ne mora se i moja kćerka udati i ni jedna djevojčica se ne mora udati prije nego što treba. To nije tradicija. Mene još tada niko nije prisilio, bili smo mladi, zavoljeli se i htjeli smo se vjenčati, ali sam ipak nekako ostala bez djetinjstva, bez škole, bilo je prerano. Još ako je prisila kao u ovoj predstavi i kao što se događa u stvarnosti, onda je to stvarno loše. Školujem svoje dijete, želim da završi školu i fakultet, i da se uda kad bude dovoljno zrela i kada bude željela”, rekla je Zemina nakon izvedene predstave.
Na blogu Zasvakodijete.ba redovno možete pronaći autorske priče i reportaže vezane za dječija prava i mnoge edukativno-informativne sadržaje, kao i informacije o realizovanim aktivnostima i uključenosti djece kroz projekte i inicijative koje realizira ili podržava UNICEF BiH.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE