Foto KornerFOTO: Direktor SASE, dr. Tarik Kurbegović u Visokom održao tribinu o berzanskom...

FOTO: Direktor SASE, dr. Tarik Kurbegović u Visokom održao tribinu o berzanskom poslovanju

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Visoko sinoć je u Maloj sali Općine Visoko održana tribinu čija glavne teme su bile berzansko poslovanje, vrijednosni papiri – dionice, stav islama o berzanskom poslovanju i najzad sudbina dionica KTK Visoko, TI Vitex i Kovine. Samu tribinu vodio je direktor sarajevske berze, dr. Tarik Kurbegović, jedan od rijetkih doktora ekonomskih nauka na aktivnom tržištu kapitala u Federaciji BiH, koji je veoma jasno prisutnima pojasnio kako to berza posluje i šta su to vrijednosni papiri – dionice.

“Moje večerašnje predavanje koje sam ja pripremio večeras jeste prvo generalno o berzi i berzanskom poslovanju, sa nekim uvodom za sve, a pošto je večeras Preporod moj domaćin u Visokom odlučio sam da se osvrnem na odnos islama i berzanskog poslovanja. Generalno pričat ćemo o islamskom tržištu kapitala, onome što je dozvoljeno i što nije.” – kazao je za naš portal dr. Kurbegović, prije same tribine.

Ono što je najzanimljivije bilo za građane Visokog svakako je četvrti dio tribine o berzanskom poslovanju, na kojem su ustvari svi prisutni, zainteresovani za sudbinu dionica nekadašnjih visočkih privrednih subjekata privatizovanih nakon agresije u BiH, postavljali pitanja u vezi sa ovom temom, na koja im je odgovarao ovaj relevantni stručnjak. Prije same tribine gost predavač nam je o ovoj tački kazao:

“Moram da kažem da ovu tačku dnevnog reda nisam odabrao ja, nego gospodin Mersed koji me je pozvao da gostujem u Visokom. Mi u sarajevskoj berzi ne ulazimo u sam rad kompanija, kako one rade, da li posluju dobro, to nije naša ingerencija. Ali pošto su to kompanije vezane za ovaj kraj ova tačka je više stavljena da gosti tribine postave pitanja koja su u vezi sa onim segmentom poslovanja iz domena tržišta kapitala, kako bih im ja kroz odgovore pojasnio situaciju.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE