Lokalne TemeNegativno VisokoFOTO: Europljani "ludi" za visočkim piramidama, turisti se žale na lošu turističku...

FOTO: Europljani “ludi” za visočkim piramidama, turisti se žale na lošu turističku infrastrukturu grada

Kišovito vrijeme koje nas je pratilo do jučer, nije spriječilo mnogobrojne goste da posjete piramide i tunele. Najvažnije je, kažu, da su vidjeli ono zbog čega su došli. Akreditovani vodiči Fodacije imali su pune ruke posla i spremno su dočekali početak nove turističke sezone.

Trenutno nam najviše pristižu Česi i Slovaci. U bivšoj državi uglavnom smo ih mogli vidjeti za vrijeme ljetovanja na moru, a sada u našu zemlju dolaze isključivo zbog piramida. Dovoljno je bilo jedno predavanje dr. Semira Osmanagića u Bratislavi i Pragu, pa da otkriju svoje novo omiljeno turističko mjesto.

Kao u nekoj bajci, Visoko je preko noći postalo turistička oaza. Grad doslovice oživi kada započne nova turistička sezona. Bitno je ostaviti pozitivan dojam i svako bi trebao pružiti svoj doprinos.  Lokalna vlast, nevladine organizacije ugostitelji, hotelijeri, turističke agencije, lokalna zajednica. Nimalo nije zanemariva ni ekonomska korist, činjenica koja se neće moći dugo ignorisati.

I umjesto da steknu dojam da su u gradu piramida, turisti se žale na infrastrukturu. Autobusi koji pristižu na ulaz u Tunele Ravne redovno zagrebu asfalt na skretanju kod “Binga”.

Siguran sam da bi, kada bi bilo provedeno istraživanje javnog mnijenja, građani glasali za veću podršku lokalnih vlasti projektu.

Prosto nevjerovatno zvuči da je toliko gostiju koji sate provedu u avionu da bi došli u Visoko i vidjeli najveće i najstarije piramide na svijetu. Napravio sam nekoliko zanimljivih fotografija s turistima, uglavom iz zemalja Europske unije, poput Njemačke, Švicarske, Bugarske, Slovenije, Švedske, kao i nekoliko đačkih ekskurzija iz naše zemlje. Posjetioci iz daleke Indonezije također nisu krili oduševljenje nakon posjete tunelu Ravne.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE