Lokalne TemeFOTO: Iz Visokog će ove godine na dženazu u Potočare biti ispraćena...

FOTO: Iz Visokog će ove godine na dženazu u Potočare biti ispraćena 121 žrtva srebreničkog genocida

Kako je to običaj i prethodnih godina 9. jula ove godine Visoko će biti jedno od najtužnijih mjesta u svijetu. Tri dana pred obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici iz našeg grada bit će upriličen ispraćaj žrtava srebreničkog genocida, koje su tokom prethodnog perioda, u prostorijama JKP “Gradska groblja” Visoko, identifikovane i pripremane za ukop 11. jula u Potočarima.

Tačno 121 tijelo će se naći u ovoj tužnoj koloni koja će 9. jula u 10:00 sati krenuti iz Visokog na svoje konačno odredište u Memorijalnom centru Potočari, mjestu vječnog smiraja za žrtve srebreničkog genocida, a iz JKP “Gradska groblja” su nam kazali da bi do 9. jula ova brojka mogla porasti za još nekoliko identificiranih osoba jer će u narednim danima uslijediti još jedna identifikacija posmrtnih ostataka.

ispracaj srebrenica 20163

Kao što je praksa već duži niz godina tužna kolona će, po završetku ispraćaja žrtava i po polasku iz Visokog, biti zaustavljena u Sarajevu, ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ove godine planirano je i zaustavljanje u Ilijašu, mjestu u kojem živi veliki broj Srebreničana i stanovnika koji su do ratnih dejstava u BiH naseljavali Podrinje. Nakon toga povorka sa tijelima žrtava srebreničkog genocida nastavit će svoj put prema Potočarima.

ispracaj srebrenica 2016
Kenan Karavdić, organizator rada u JKP “Gradska groblja” Visoko

“Kao i svih ovih godina posao pripreme i opremanja žrtava radili su JKP „Gradska groblja“ Visoko i JKP „Komemorativni centar“ Tuzla. Ove godine u Potočarima bi trebala biti ukopana 121 žrtva genocida, tako da će broj ukopanih nakon dženaze 11. jula biti 6498. Najmlađa osoba koja će ove godine biti ukopana je Avdija Memić koji je imao svega 15 godina, dok je najstarija žrtva Mustafa Hadžović koji je u trenutku izvršenja genocida imao 77 godina.” – kazao je za portal Visoko.co.ba organizator rada u JKP „Gradska groblja“ Visoko, Kenan Karavdić.

Iz godine u godinu broj identificiranih osoba za ukop u Memorijalnom centru Potočari je sve manji te, nakon što je u septembru 2003. godine ukopano 107 osoba, ove godine će biti ukopano njih 121. Broj identifikovanih žrtava rastao je sve do 2010. godine, kada je na najvećoj dženazi u Potočarima ukopano 775 žrtava genocida, nakon čega broj identifikovanih osoba opada iz godine u godinu, zbog raznih faktora koji otežavaju identifikaciju, o čemu nam je govorio Kenan Karavdić.

ispracaj srebrenica 20162“Porodice su rasute širom svijeta i sve je teže vršiti identifikaciju. Problem predstavljaju i nedovoljni ostaci žrtava, tako da trenutno u Tuzli imamo 200 identificiranih osoba, od kojih su pronađeni samo po jedna kost i manji dijelovi i porodice ne žele da svoje najmilije ukopaju na takav način. Uporedo sa identifikacijom i pripremama dženaze rade se i reasocijacije, odnosno naknadno pripajanje pronađenih skeletnih ostataka. Sasvim je sigurno i da će veliki broj osoba ostati neidentificirane, a te osobe bi trebale biti sahranjene u zajedničku spomen-kosturnicu koja bi se također nalazila u Potočarima i koja bi bila napravljena nakon što se do kraja okonča proces identifikacije.”

Organizatori ispraćaja žrtava srebreničkog genocida, kao i svake godine, pozivaju građane Visokog da u što većem broju dođu 9. jula u 10:00 sati u prostor JKP “Gradska groblja” Visoko, kako bi na dostojanstven način odali počast žrtvama srebreničkog genocida i kako bi kroz ulice Visokog ispratili ovu tužnu povorku.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE