Naslovnica Lokalne Teme FOTO: Kćerka ...

FOTO: Kćerka srebreničke majke Šuhre Malić srela se sa momcima iz kolektiva „HAD“, autorima portreta srebreničkih žrtava

3003
PODIJELI

Momci iz visočkog umjetničkog kolektiva „HAD“, Anel Lepić, Damir Sarač i Muhamed Bešlagić,  nisu ni slutili da će portreti Srebreničana uklesani pored Trga žrtava genocida u Srebrenici, na šetnici u samom centru Visokog, izazvati toliku pažnju javnosti. Ideja za projekat je nastala spontano, a među prvim portretima bio je portret srebreničke majke, Šuhre Malić, žene sa slike autora Safeta Zeca, srebreničke majke koja je 2001.godine i otvorila Memorijalni centar u Potočarima. Šuhra Malić danas ima 82 godine, jedna je od prvih povratnica u Pećištu kod Srebrenice, majka koja je u genocidu izgubila dvojicu sinova.

suada1

Nakon što je portret svoje majke, Šuhre Malić, uklesan kao podsjetnik i opomenu na genocid u Srebrenici, vidjela u Visokom, iz Švedske je stigla Šuhrina kćerka Suada Selimović, koja nije mogla sakriti suze i emocije prilikom susreta sa Muhamedom, Damirom i Anelom, momcima iz kolektiva „HAD“.

suada5

– Od 2000.godine živim u Švedskoj, a majka se među prvima vratila u Potočare i Srebrenicu. Ova slika majke Šuhre i komšije Rame koji doziva svog sina Nermina, vječni je podsjetnik i zaista nemam riječi kojima bih se zahvalila momcima koji su došli na jednu ovakvu ideju. Od sada, pa do kraja života, moja destinacija u BiH će biti Potočari i Visoko, a ovu priliku bih iskoristila da se zahvalim i svim Visočanima koji su realizirali ideju o izgradnji Trga žrtvama genocida u Srebrenici. Imala sam namjeru i majku Šuhru dovesti u Visoko, da zajedno pogledamo ove portrete koje su uradili ovi divni momci, međutim majka je bolesna, tako da se ta ideja o dolasku u Visoko u ovom trenutku nije mogla realizirati. – kazala nam je Suada Selimović, kćerka srebreničke majke Šuhre Malić, čiji portret, zajedno sa portretom Rame Osmanovića, uklesan u zidu, pored Trga žrtava genocida u Srebrenici,  stoji kao vječni podsjetnik i vječna opomena da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi i nikada i nikome ne ponovi.

suada4

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.