Lokalne TemeFOTO: Obilježena slava i 160. godišnjica od izgradnje Hrama svetog Prokopija u...

FOTO: Obilježena slava i 160. godišnjica od izgradnje Hrama svetog Prokopija u Visokom

Arhijerejskom liturgijom, dodjelom zahvalnica, te obraćanjem prisutnih gostiju, u Visokom je počelo obilježavanje slave Hrama Svetog velikomučenika Prokopija i 160. godišnjice izgradnje ovog vjerskog objekta, koji je među tri vjerska objekta u Visokom koji su i nacionalni spomenici kulture.

“Čovjek gradi i radi da bi nešto iza sebe ostavio, a da bi Gospodu i nešto ponio. Neka nas Bog da dogodine u još većem broju, a da za 5 godina da dočekamo i u svjetlosti i ljepoti ponovo ugledamo ovu crkvu, da bude ogledalo grada, naroda i sviju nas koji će dolaziti i poštovati ovu svetinju.”, kazao je u pozdravnom obraćanju jerej Miljan Rađenović.

Crkva svetog Prokopija u Visokom izgrađena je 1857. godine, pripada Dabrbosanskoj mitropoliji i sjedište je visočke parohije. Nakon rata je obnavljana, međutim vrijeme je učinilo svoje, pa se crkva ponovo nalazi u lošem stanju, te se priprema obnova u koju je uključena i Općina Visoko.

Proslavi 160 godina od izgradnje hrama u Visokom prisustvovao je i veliki broj vjernika, kako iz Visokog, tako i onih koji su rasuti širom BiH, ali i svijeta.

“Sjajan je osjećaj doći na svoju rodnu grudu. Drago mi je da mogu doći, a dođem ja godišnje nekoliko puta, pošto tu imam brata koji živi. Danas je poseban dan, 160 godina crkve u kojoj sam se krstio, tako da je ovo poseban osjećaj. Što se tiče povratka, ja sam u Bijeljini, jedan sin radi i živi u Bijeljini, dok je drugi otišao vani, tako da je u takvim uslovima malo i teško razmišljati o povratku na rodnu grudu.”, kazao nam je Mladenko Dabić koji je na slavu hrama stigao iz Bijeljine.

Prisutne je pozdravio i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je istaknuo kako ga za Visoko i hram veže mnogo stvari. Vladika se na svoj način dotakao i politike.
“BiH ima svega dobroga, ali stvari nisu dobro raspoređene. Ne može Hercegovac biti premijer, to mora biti neki Visočanin. Hercegovci su za politiku i priču, ali da neko stvara pare, to mora biti neko iz Visokog. Ako Bog da očekujem da se uskoro ponovo sretnemo u obnovljenom Hramu Svetog velikomučenika Prokopija, da hram bude uskoro obnovljen na radost svih nas i onih koji žive oko nas.”, poručio je vladika Grigorije.

Program obilježavanja 160 godina od izgradnje hrama u Visokom nastavljen je svečanim ručkom, dok je u Zavičajnom muzeju Visoko otvorena izložba.

Na našoj facebook stranici možete pogledati fotografije koje smo za vas pripremili.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE