Foto KornerFOTO: Obilježeno 45. godina od smrti najvećeg visočkog i bh. osmaniste dr....

FOTO: Obilježeno 45. godina od smrti najvećeg visočkog i bh. osmaniste dr. Hazima Šabanovića

Povodom 45. godina od smrti Hazima Šabanovića (22 .03. 1971. Istanbul), jednog od najcjenjenijih bh. historiografa, profesori i učenici Mješovitog srednjoškolskog centra u Visokom, koji ponosno nosi ime ovog velikog naučnika porijeklom iz Visokog, upriličili su prigodnu prezentaciju životnog puta najvećeg visočkog historičara ikada.

Profesori koji pripadaju aktivu vjeronauke u MSŠ “Hazim Šabanović”, Ćamila Đozić, Husejn Dreca, Haris Gorak i Tarik Omerdić, bili su inicijatori ove ideje, te su vrlo skoro zainteresovali brojne svoje učenike da se priključe realizaciji prigodne prezentacije. Posebna zanimljivost jeste da se ove godine navršilo i stotinu godina od rođenja ovog vrsnog osmaniste, koji je porijeklom iz Poriječana kod Visokog, te bi ova ideja mogla biti inicijalna kapsula za mnoge naredne projekte u ovoj godini koji bi trebali biti posvećeni Hazimu Šabanoviću.

Ovom prilikom, pored prigodne prezentacije, 137 učenika ove škole je proučilo i hatmu (učenje cijelog Kur'ana) dr. Hazimu Šabanoviću, u želji da odaju počast čovjeku čije ime nosi i njihova škola.

Inače, dr. Hazim Šabanović rođen je u Poriječanima kod Visokog 13. 01. 1916. godine, a četverorazrednu osnovnu školu završio je u tadašnjoj Maloj školi na Kraljevcu. Nakon završene osnovne škole pohađao je i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, od 1928. do 1936. godine, nakon čega upisuje i Višu islamsko-šerijatsko-teološku školu u Sarajevu, gdje i diplomira 1940. godine. Od 1941. do 1945. godine radi kao kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, na odjeljenju Turski arhiv, gdje prvi put pokazuje izraženu ljubav prema osmanskoj historiji koja će kasnije postati njegova životna preokupacija.

Od 1945. do 1950. godine radi u Arhivu grada Sarajeva i na Pravnom fakultetu u Sarajevu, nakon čega odlazi na Orijentalni institut u Sarajevu gdje je do 1971. godine šef Istorijskog odjeljenja i glavni i odgovorni urednik Priloga za orijentalnu filologiju.

U međuvremenu, od 1953. do 1957. godine predavao je turski jezik i tursku diplomatiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, te je to vrijeme koje je provodio u Beogradu iskoristio za pripremu doktorske disertacije na temu: “Bosanski pašaluk, postanak i upravna podjela”, kojom uspješno doktorira 1956. godine.

Iako je 1969. godine imao težak srčani udar dr. Hazim Šabanović zbog ljubavi spram osmanske historije 1971. godine nastavlja sa naučno-istraživačkim radom i odlazi u Istanbul u potrazi za arhivskom građom. U 55. godini života i u vrijeme svog najvećeg stvaralačkog rada, 22. marta 1971. godine, umire jedan od najvećih i najcjenjijih bh. osmanista, dr. Hazim Šabanović.

Prema njegovoj želji dženaza mu je klanjana i ukopan je na mezarju u rodnim Porječanima kod Visokog.

U toku života dr. Hazim Šabanović objavio je 173 bibliografske jedinice, a posthumno mu je publicirano 11 napisanih radova, od čega devet predstavljaju zasebna djela. Objavio je još i 57 članaka iz enciklopedija, a ostatak njegovih radova bile su studije različitog obima. Neka od kapitalnih djela dr. Hazima Šabanovića su, prvenstveno, njegova životna preokupacija – knjiga Bosanski pašaluk, a zatim i prevod Putopisa Evlije Čelebije sa turskog na bosanski jezik, te djelo Književnost muslimana na orijentalnim jezicima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE