Lokalne TemeFOTO: Održana Izvještajna skupština Streljačkog kluba "Visoko"

FOTO: Održana Izvještajna skupština Streljačkog kluba “Visoko”

Streljački klub “Visoko”, jedan od najaktivnijih sportskih klubova u našem gradu, održao je sinoć svoju redovnu Izvještajnu skupštinu na kojoj je predstavljen rad kluba u protekloj godini, koja je bila izuzetno bogata raznim sadržajima i projektima ovog kluba, te jedna od najboljih u klupskoj historiji. Prošle su tačno 54 godine od službene registracije kluba, 80 godina od prvog organizovanog bavljenja streljaštvom u Visokom, te preko 100 godina od pisanih bilješki u Sokolskim zbornicima o takmičenju u streljaštvu u Visokom, a visočki strijelci u prehodnim, posebno u posljednjim godinama, vraćaju ovaj izuzetno vrijedan sport na posebno mjesto koje i zaslužuje.

U nastavku donosimo vam kompletan izvještaj sa Skupštine SK Visoko, a koju su članovi Upravnog odbora dostavili na adresu naše redakcije:

“Godine 2015. konačno smo stvorili normalne uslove za rad i takmičenja, pored discipline pištolj velikog kalibra na 10 streljačkih mjesta i za programe zračnog oružja na 25 streljačka mjesta. Streljana za zračno oružje SK „Visoko“, prema izjavama strijelaca iz cijele BiH možda i najljepša, sada je spremna primiti domaćinstva najvećih streljačkih takmičenja po kalendaru SS BiH, a spremni smo dočekati i mlade strijelce, kao i rekreativce.

Ostalo nam je da na novom objektu postavimo termo-fasadu, uradimo grijanje, što smo planirali u 2016. godini, nakon čega nam predstoji obnavljanje oružja, nabavka streljačkih odijela, cipela, nabavka kvalitetne MK municije, kvalitenih dijabola i obezbijeđivanje nastupa naših najboljih takmičara na međunarodnim takmičenjima.

Radovi na dovršenju strelišta

U protekloj godini smo na opremanju strelišta uradili sljedeće:

  • Postavili plastičnu podnu podlogu u novom objektu
  • Nabavili 3 nova električna nosača meta tako da imamo 25 električna nosača meta – potpuno automatizirana 25 streljačka mjesta
  • Popravili zaštitni nasip – bedem prema rijeci Bosni
  • Nabavili i postavili kapiju za kamionski prilaz strelištu
  • Postavili betonske temelje za zaštitni zid prema BTS-u dužine 50 metara
  • Redovno održavali objekat strelišta i piste za gađanje

Ove radove smo finansirali iz sopstvenih prihoda i dijelom sredstvima Federalnog ministarstva sporta. Kao i prethodne godine u 2015. godini izostala je podrška Općine Visoko, nadležnog ministarstava Ze-do kantona na radovima dovršenja našeg objekta, iako smo prema istim instancama vlasti više puta aplicirali za projekat izgradnje strelišta, a svi znamo da je streljaštvo olimpijski sport i sport od posebnog društvenog interesa.

Takmičarska aktivnost

  • Učestvovali smo na svim takmičenjima Liga BiH 2015., KUP BiH i Prvenstvima BiH
  • Obezbijedili smo učešće takmičara u disciplini MK pištolj slobodnog izbora nameđunerodnom turniru u Novom Sadu
  • Organizovali smo Turnir „Visoko“ iz kalendara  Streljačkog saveza BiH, a povodom dana općine Visoko
  • Bili smo domaćini Prvenstva BiHKadeta puška/pištolj i Juniora pištolj
  • Bili domaćini kola Lige kadeta
  • Bili domaćini dva kola Premijer lige BiH seniori/ke puška-pištolj
  • Omogućili smo besplatno uslove za redovna gađanja Policijske uprave Visoko
  • Vršili obuku u rukovanju zračnim i vatrenim oružjem rekreativcima
  • Uspostavili smo saradnju sa klubovima Praktičnog streljaštva iz Sarajeva koji vikendom povremeno obavljaju treninge na strelištu za veliki kalibar
  • Uspostavili smo saradnju sa zaštitarskim agencijama i jedinicama zaštitara pri firmama za izvođenje gađanja
  • Izvršili smo nabavku municije 9mm, dijabola i meta
  • Treninzi u ljetnom periodu bili su tri puta sedmično, a zimi zbog lošeg grijanja su dva puta sedmično, na kojima su trenirali polaznici škole streljaštva, rekreativci i takmičari
  • Nismo uspjeli nabaviti nedostajuće oružje niti servisirati postojeće zračno oružje, jer smo prioritetno sredstva usmjeravali na najnužnija takmičenja i dovršenje strelišta.

TAKMIČENJA U 2015. godini

ZRAČNO ORUŽJE 

a) Prvenstvo BiH seniori/ke

1.mjesto seniori zračni pištolj ekipno!

Ekipu su činili: Džino Nihad, Mešanović Belmin i Bulut Ramo

2.mjesto i srebrnu medalju osvojio je Bulut Ramo!

5.mjesto seniori zračna puška ekipno

b) Prvenstvo BiH juniori/ke

Nastupili smo samo sa pojedincima:

Efendira Faruk – zračni pištolj

Hatić Mahir – zračna puška

c) Premijer liga BiH2015 – seniori

5.mjesto seniori puška ekipno

Nastupali su: Samir Užičanin,Nihad Tatar,Wael Avdović, Memija Nedžad, Hatić Mahir.

2.mjesto seniori pištolj ekipno

Nastupali su: Belmin Mešanović,Nihad Džino,Ramo Bulut, Faruk Efendira.

d) KUP BiH 2015.

3.mjesto seniori zračna puška

2.mjesto seniori zračni pištolj

MALOKALIBARSKO ORUŽJE

a) Prvenstvo BiH MK pištolj 50 metara

1.mjesto Džino Nihad – 537 krugova i novi državni rekord!

Nastupali su i Bulut Ramo i Mešanović Belmin, koji su postigli svoje lične rekorde (4 i 5 mjesto).

Organizovano je u pojedinačnoj konkurenciji jer osim ekipe SK „Visoko“ nije nastupila ni jedna ekipa, nego su poslali pojedince. Ovo je prvo prvenstvo MK oružjem i bilo je i kvalifikaciono za odlazak na Prvenstvo Evrope koje se održalo u Mariboru.

b) Međunarodni turnir „GRAND PRIX NOVI SAD“

Veoma dobar nastup imao je Džino Nihad u disciplini MK pištolj 50m. Postigao novi državni rekord BiH -539 krugova i u osnovnom meču zauzeo peto mjesto i kvalifikovao se u Finale među 8 najboljih!  U Finalu je nakon raspucavanja zauzeo 7. mjesto!

Imao je jaku konkurenciju 18  strijelaca iz 8 zemalja, od kojih je bilo i 5 strijelaca  koji su nastupali na olimpijadama (između ostalih Andrija Zlatić, Damir Mikec, proglašavani strijelcima godine u svijetu itd.)

Ovo je možda najuspješnija rezultatska sezona našeg kluba. Ostvareni rezultati nas svrstavaju među tri najuspješnija kluba u BiH. Ovo je rezultat stručnog rada trenera, uprave kluba i velikog zalaganja strijelaca. Rezultati bi bili vjerovatno i bolji da smo sredstva ostvarena u 2015. godini više usmjerili na nabavku novije opreme i oružja i nastupe na međunarodna takmičenja u susjednim zemljama. To su ipak glavni motivi za strijelce da ustrajno treniraju i postižu odlične rezultate. Većinu prihoda kluba smo iskoristili za dovršenje streljane i stvaranje uslova za treninge i takmičenja.

Zahvaljujemo se Upravnom odboru Kluba i članovima Kluba na doprinosu ovim uspjesima, Federalnom ministarstvu sporta na prihvaćenim projektima, Ministarstvu sporta ZE-DO kantona i Općini Visoko koji su u cijelosti ispoštovali odluke o finansiranju takmičarske aktivnosti Kluba, Javnom preduzeću „Visoko Ekoenergija“, Univerzal progres Visoko, Mualvis Visoko, Goblen Visoko, RTV Visoko, Kablovskoj televiziji CATV, Magazinu Plus, Visoko.co.ba, Vipromo i svima koji su pomogli u radu kluba u 2015. godini.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE