Lokalne TemeFOTO: Počeo tradicionalni vašar u Visokom - mladi se aktivno uključuju u...

FOTO: Počeo tradicionalni vašar u Visokom – mladi se aktivno uključuju u trgovinu

Iako dan ranije nego su građani Visokog navikli danas je, prvim od sedam u nizu Dana trgovine, počeo popularni visočki vašar, kako drugačije građani Visokog i okolnih naselja nazivaju Dane trgovine u okviru manifestacije Visočko ljeto. Dio je ovo dugogodišnje tradicije Visokog, grada koji je u bivšoj državi bio poznat po trgovini, što je i bila jedna od pretpostavki za građenje vašarske tradicije, koja svake godine u posljednjoj sedmici jula svojim šarenilom preplavi glavnu ulicu našeg grada.

Naša ekipa je posjetila danas vašarsku ulicu u Visokom, te smo tom prilikom razgovarali sa Dželalom Sulejmanijem, jednim od redovnih prodavača na visočkom vašaru.

vasar visoko 2016 (portal) (17)
Dželal Sulejmani

“Radim već duži niz godina na vašaru u Visokom i svaki put mi je drago posjetiti Visoko, posebno u danima vašara. Sve je uredu, zadovoljan sam prodavač, pa iako je vašar svake godine slabiji, nadam se da će ove godine biti bolje. Sve zavisi od vremenskih prilika, kako je suđeno tako će i biti, a ja se unaprijed zahvaljujem svima koji posjete moj štand.” – kazao nam je ovom prilikom Sulejmani.

I upravo, nekada nadaleko poznati i dobro posjećeni visočki vašar, nažalost, svake godine sve je slabije posjećen, te je sve manje kupaca, ali i prodavača koji se odlučuju posjetiti Visoko u posljednjim danima jula, kako bi kupili razne potrepštine prema povoljnim cijenama, ali i kako bi se zabavili.

Ipak, mladi ljudi iz Visokog se na neki način trude održati tradiciju, pa smo tokom naše šetnje zapazili veliki broj djevojaka i mladića koji trguju na visočkom vašaru. Za jednim takvim štandom stajali su i naši sugrađani, Džanin Jamaković i Amina Šabanović.

vasar visoko 2016 (portal) (28)
Džanin Jamaković

“Radimo prvu godinu na vašaru, ferijalno, pokušavamo skupiti novac za ekskurziju jer smo još uvijek srednjoškolci. Prodajemo slatkiše jedne porodične firme u Visokom i prilično nam je zabavno, iako bude i neugodnih situacija jer je teško prvi put komunicirati s kupcima.

Ipak i pored svega toga vjerujem da je ovo za mlade prava prilika, koja se otvara svake godine i koja iziskuje malo volje i energiju za potražnju posla.” – kazao je ovom prilikom Džanin za ekipu portala Visoko.co.ba.

Vašarska tradicija u Visokom, čini se i pored smanjenog obima nastavit će da živi sa mladim generacijama, a kako je to izgledala ulica Alije Izetbegovića u Visokom prvog vašarskog dana, pogledajte u fotogaleriji koju donosimo u nastavku, dok veliku fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook stranici Visoko.co.ba.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE