Foto KornerFOTO: Polaganjem cvijeća i svečanom sjednicom OV Visoko obilježen Dan državnosti BiH

FOTO: Polaganjem cvijeća i svečanom sjednicom OV Visoko obilježen Dan državnosti BiH

Prije 73. godine, na današnji dan, obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine kada je na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH 1943. (ZAVNOBiH) u Mrkonjić- Gradu rečeno da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Od tada 25. novembra proslavlja Dan državnosti BiH.

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine počelo je jučer Danima Preporoda, tribinom i otvaranjem novih prostorija visočkog Preporoda. Jutros je polaganjem cvijeća na spomen kosturnici borcima NOAR-a i spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko nastavljeno obilježavanje ovog značajnog datuma za našu domovinu.

Nakon polaganja cvijeća održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća, zatim je svećano otvoren rekonstruisani Trg Džemala Bijedića.

Ukoliko se ponovno vratimo u historiju važno je spomenuti da je na današnji dan usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da naša zemlja  bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, ali i ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati, a završeno je 26. novembra u četiri sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini nazočilo je 247 izaslanika iz svih krajeva BiH, od kojih 173 s pravom glasa. Na Prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstruisan kao predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Odlukama tada donesenim Bosna i Hercegovina definisana je kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj su svim narodima zajamčena potpuna ravnopravnost i jednakost. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvoju bh. državnosti.

Na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom od 30. juna do 2. jula 1944. godine, u Sanskom Mostu, definitivno i legalno je potvrđena državnost BiH.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE