Lokalne TemePozitivno VisokoFOTO: Priča o miru na pauzi u Visokom - Građanski marš iz...

FOTO: Priča o miru na pauzi u Visokom – Građanski marš iz Berlina ide u Halep

Građanski marš za Halep jutros je napustio Visoko. 30 osoba, 27 različitih nacionalnosti iz cijeloga svijeta, jučer, u popodnevnim satima stigli su u Visoko, a zahvaljujući gostoprimstvu gospodina Darija Pekića potpuno besplatno su odsjeli su u Hotelu Piramida Sunce.

Prvobitni plan dolaska učesnika bio je iz pravca Kiseljaka, ali navigacija i nesigurnost pješaka na bh. cestama odveli su ih ka okolnim brdskim putevima, te su stigli iz pravca Moštra i prvu pauzu napravili na klupama tunela Ravne, gdje su se upoznali sa radom Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i posjetili tunele.

Mirovni marš za Siriju je do sad prešao više od 1000 kilometara pješke kroz različite zemlje Evrope, ukazujući na humanitarne potrebe na terenu u Siriji, kao i potrebe izbjeglica u Evropi. Više od 2500 osoba je učestvovalo u Maršu na putu kroz Evropu. Šetnja učesnika Marša dnevno traje od 20 do 25 kilometara, ali njihovo jučerašnje putovanje je bilo do sada najduže – 36 kilometara.

Stoga, vidno umorni, ali oduševljeni smještajem i gostoprimstvom u Visokom posebno su se zahvalili vlasniku hotela, jer im je do sada bilo obezbjeđeno spavanje, najčešće, u fiskulturnim salama, tako da su se prethodne noći nakon dugog putovanja napokon stigli fino i odmoriti.

Danas, Građanski marš dolazi sa velikim okupljanjem solidarnosti i sjećanja u Sarajevo gdje će odati počast prvim žrtvama rata 1992-1995. godine na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić. Marš će nastaviti prema ulici Maršala Tita gdje će učesnici skinuti svoju obuću i uzeti svijeće. Sa stopalima umočenim u crvenu boju ići će do Baščaršije, a na trgu kod Sebilja, Aeham Ahmad – pijanista koji je svirao u ruševinama Damaska odsvirat će koncert.

“Želimo da pokažemo da mislimo na Sarajevo i na ono što se desilo u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina. Promijenili smo našu rutu, ulazeći u Bosnu i Hercegovinu, jer mislimo da će građani koji žive tu najbolje shvatiti zašto radimo ovo što radimo”, kazala nam je Anna Alboth, novinarka iz Poljske idejni tvorac ideje – Građanski marš za Halep.

Ideja koja uspjeva

Želeći mir, jedinstvo i nadu da će rat u Siriji stati, a prvenstveno sa ciljem da se evropska i svjetska javnost više uključe u rješavanje sukoba u Siriji Anna Alboth, nije sama – upoznali smo Alexa, Kaju, Iroha, Ismahan, Denisa, Kamilu, Sarah, Ahmada … To su pojedinci koji danas mijenjaju svijet.

“Prošli smo kroz Njemačku, Češku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, sada smo u Bosni i Hercegovini – ne možemo reći da nismo imali problema, imali smo ih, mnogo – od onih logističkih do političkih, imali smo čak i probleme sa vremenom, bilo je poprilično hladno kada smo krenuli iz Berlina, ali do sada smo sa svojim ciljem uspjeli, problemi na putu nas nisu zaustavili. 2500 osoba nam se pridružilo i to znači da smo poprilično uspjeli ostvariti svoj cilj – ideja uspjeva”, kazala je za Visoko.co.ba Anna.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE