Lokalne TemeFOTO: U okviru kampanje ŠIT pred zgradom Općine Visoko srednjoškolci poručili: Mi...

FOTO: U okviru kampanje ŠIT pred zgradom Općine Visoko srednjoškolci poručili: Mi odlazimo!

U organizaciji Mreže Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona danas je pred zgradom Općine Visoko upriličen flash mob, kraći protestni performans, kojim su srednjoškolci poručili lokalnim vlastima da žele promjene. Više od 30 srednjoškolaca izrazima nezadovoljstva koje su ispisali na transparentima i povicima: “Čujete li? Mi odlazimo!” iskazali su svoje nezadovoljstvo perspektivom i prilikama koje im njihov grad, ali i država (ne) nude, sa željom da na taj način budu dio željenih promjena.

Inače, današnja kampanja ŠIT (šuti i trpi) u Visokom dio je veće akcije kojom već duži vremenski period srednjoškolci iz BiH žele skrenuti pažnju na sebe, svoj položaj, svoja prava i potrebe. Nezadovoljstvo mladih zbog lošeg odnosa vlasti spram njih, izraženo kroz protestne note, podržali su proteklih mjeseci i srednjoškolci iz cijele regije, a danas im se pridružio i dio aktivnih srednjoškolaca iz Visokog.

Ovom prilikom razgovarali smo sa predsjednikom mreVUK-a ZDK, Zlatkom Hadžićem, koji nam je kazao nešto više o ovom performansu kojim mladi iz Visokog, ali i cijele BiH traže promjene na bolje.

“Ova akcija danas u Visokom jedna je od završnih akcija Mreže Vijeća učenika u Bosni i Hercegovini u okviru velikog projekta izražavanja nezadovoljstva trenutnim statusom srednjoškolaca i mladih u BiH. Pored visočkih srednjoškolaca danas u isto vrijeme u kampanji učestvuju i učenici u Brezi, Zavidovićima i Zenici, čime je Zeničko-dobojski kanton itekako zastupljen u okviru projekta MreVUK-a. Krajnji cilj ove aktivnosti jeste da pokažemo zašto mi mladi odlazimo, posebno danas u vremenu kada smo svjedoci jednog općepoznatog odliva mozgova.

Želimo da apelujemo na one koji to mogu učiniti, na sve ljude, da nam omoguće da ostanemo, jer mi to želimo i želimo da pravimo bolju BiH, koja će postati poznata po svima nama.”

Odliv mozgova, odnosno, odlazak mladih, obrazovanih i sposbnih ljudi iz BiH jedna je od gorućih tema bosanskohercegovačkog društva, a njihov odlazak u prvi plan ističe broj neobrazovanog stanovništa, kojeg je sada preko 15%, zbog čega je BiH jedna od prvih država u Europi prema broju neobrazovanih stanovnika. Ipak, ovakve inicijative i akcije dokazi su mladi žele da ostanu u BiH, za što im je potrebna podrška vlasti i razumijevanje svih onih koji su zaduženi da naprave bolju budućnost za mlade.

Na samom kraju razgovora sa Zlatkom Hadžićem, predsjednikom mreVUK ZDK, zanimalo nas je koliko ove akcije i kampanje imaju utjecaja na odluke vlasti u stvarnosti.

“Drago nam je da vlasti prepoznaju naše potrebe i već dolazi do potpisivanja svojevrsnih memoranduma sa nadležnim ministarstvima. Takav jedan čin potpisivanja, primjer dobre prakse, je i sa ministrom za kulturu, obrazovanje i sport ZDK, sa kojim smo ostvarili odličnu komunikaciju i koji danas nama predlaže projekte, čime smo zadovoljni. Uglavnom, mi pravimo male korake ka svjetlijoj budućnosti i to je zadaća svih nas, mojih kolega i svih mladih u BiH.” – kazao je ovom prilikom za portal Visoko.co.ba predsjednik mreVUK ZDK, Zlatko Hadžić.

U nastavku pogledajte kraću fotogaleriju sa današnje kampanje ŠIT visočkih srednjoškolaca pred zgradom Općine Visoko.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE