Foto KornerFOTO: Psi lutalice u dvorištu OŠ "Safvet beg Bašagić" opasnost za djecu...

FOTO: Psi lutalice u dvorištu OŠ “Safvet beg Bašagić” opasnost za djecu koja pohađaju ovu školu

Na poziv, koji je nekoliko roditelja i brižnih građana uputilo na adresu naše redakcije, novinari portala Visoko.co.ba danas su posjetili dvorište Osnovne škole “Safvet beg Bašagić” u Visokom. Briga roditelja za djecu, školarce dovela nas je do priče o nebrizi nadležnih organa vlasti koji dopuštaju da psi lutalice u dvorištu ove školske ustanove ugrožavaju djecu koja pohađaju ovu školu.

Inače, ovu školu pohađa veliki broj djece sa šireg gradskog područja, tačnije prema evidencijama iz prethodnih godina njih blizu hiljadu. Veliki je broj mališana koji pohađaju niže razrede, a čiji roditelji su nam se požalili da su primorani svakoga dana pratiti svoju djecu na putu do škole i onda kada izlaze iz škole, ne zbog prometa ili nečega sličnog, nego upravog zbog pasa lutalica, koji su naizgled benigni problem, ali su itekako opasni po zdravlje djece u svakom pogledu.

Ovog mišljenja bili su i u samoj upravi škole, gdje smo uspjeli saznati da nikada niko od nadležnih organa nije reagirao na ovaj problem, kao i to da smatraju da će, nažalost, ostati tako i u budućnosti zbog zaštićenosti ovih pasa.

Također, pored, uz samo dvorište ove osnovnoškolske institucije, nalazi se i dvorište obdaništa Visoko, u kojem se često igraju naši najmlađi sugrađani koji pohađaju ovu odgojno-obrazovnu instituciju, te često i njihova bezazlena igra može biti opasna, upravo zbog pasa lutalica.

Sve to su problemi koji muče građane Visokog u svakodnevnom životu, a nalaze se na samoj margini društveno-političkih tokova našeg grada, što je poražavajuće, jer ako ugrozimo živote onih na kojima svijet ostaje, kakva je svrha svijeta koji stvaramo danas?


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE