Foto KornerFOTO: Radionicom mr. sci. Nermine Vehabović-Rudež počelo obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv...

FOTO: Radionicom mr. sci. Nermine Vehabović-Rudež počelo obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar zdravlja. 14. novembar je dan kada se obilježava dan borbe protiv dijabetesa, ali je i cijeli mjesec novembar – mjesec borbe protiv dijabetesa.

Povodom Dana borbe protiv dijabetesa Udruženje dijabetičara “Diabet” iz Visokog posebnim programom želi skrenuti pažnju javnosti o ovoj hroničnoj bolesti od koje trenutno boluje oko 400 miliona ljudi.

U velikoj sali općine u četvrtak je održana radionica mr. sci. Nermine Vehabović-Rudež na temu – Psihološka pomoć i samopomoć osobama oboljelim od dijabetesa i njihovim obiteljima.

dijabeticari-nermina-vehabovi-rudez-3O samom događaju i događajima koji slijede kazala je predsjednica udruženja Mersiha Sarač: “Ovo je prvi događaj u okviru svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Ova radionica je način kojom se počinjemo baviti dijabetesom, ali i svim hroničnim bolestima. Problemi koji nastaju zbog dijabetesa su ogromni, djeca su dosta neprihvaćena i ta djeca moraju steći samopouzdanje.”

Psiholog Nermina Vehabović-Rudež je ukazala na značaj udruženja koje može biti velika snaga za oboljele također je prisutne upoznala sa uzrocima dijabetesa, gdje je glavni uzročnik stres. Na radionici se govorilo i o emocijama, međuljudskim odnosima, očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja i važnosti razumijevanja same bolesti.

dijabeticari-nermina-vehabovi-rudez-4“Jako je važno raditi na preventivama ove hronične bolesti. Jako je važno da se osoba ne stigmatizira, jer se ona mora nositi kroz život. Važno je govoriti o tome kako dijabetičari organizuju svoj život uprkos dijagnozi. A za djecu sve može biti stigmatizirajuće i upravo za njih je jako važno razbiti tu stigmu. Važno je davati informacije javnosti o samoj bolesti da bi se ubili stereotipi i predrasude koje postoje, jer danas čak i profesionalci imaju predrasude o oboljelima. Koraci za ove pacijente su jako malo, ali ih treba praviti jer su značajni”, kazala je mr. sci. Nermina Vehabović-Rudež.

Naredne srijede, 9. novembra u 18 sati počinje predavanje dr. Džemile Mustafić o retinopatiji – očnoj manifestaciji sistemske bolesti koja zahvata do 80% svih pacijenata koji boluju od dijabetesa 10 godina ili više.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE