Lokalne TemeFOTO: Sve grupe vjernika stigle u Medinu, među njima i 30 Visočana

FOTO: Sve grupe vjernika stigle u Medinu, među njima i 30 Visočana

Prije nekoliko dana otišla je posljednja grupa budućih hadžija, na hadž. Među ovogodišnjim putnicima za hadž bilo je i 30 hadžija iz Visokog.

Kako javljaju iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, sve grupe putnika su uspješno stigle, smjestile se i počele sa obilaženjem.

“Dolaskom desetog aviona broj vjernika iz BiH u Saudijskoj Arabiji je 1738. Svi su smješteni u hotelima koji su u neposrednoj blizini Poslanikove, a.s. džamije te vjernici  nastoje veći dio slobdnog vremena provesti u Poslanikovoj a.s. džamiji.

Tokom boravka u Medini za hadžije su organizirana i redovna svakodnevna predavanja, kroz koja predavači upoznaju hadžije sa propisima vezanim za predstojeće obrede, te daju uputstva kako da na najbolji način iskoriste vrijeme koje provode u ovom svetom mjestu.

Prema riječima naših doktora, zdravstveno stanje hadžija je dobro iako je bilo intervencija po pitanju manjih zdravstvenih problema.

Do odlaska u Mekku vjernici će nastaviti s posjetama medinskih znamenitosti te organiziranim odlascima u Revdu.
​U narednim danima razgovarat ćemo s vjernicima o impresijama u Medini i njihovim odlukama da krenu put Meke i Medine. “, napisali su iz Islamske zajednice BiH u svom objavljenom članku.

Pored boravka u Poslanikovoj džamiji, hadžijama iz Bosne i Hercegovine posebnu radost čine odlasci na Uhud, Hendek, u Mesdžidu-l-Kibletejn i džamiju Kuba, gdje se upoznaju s historijom islama. Jučer su naše hadžije obilazile ova mjesta u pratnji svojih vodiča, što je i jedan vid pripreme za organizirano obavljanje umre i drugih ibadeta.

Islamska zajednica BiH, na svojoj facebook stranici, redovno izvještava o tome gdje se BiH vjernici trenutno nalaze.

Stoga nemojte propustiti priliku da pratite svoje najbliže tokom najodabranijeg životnog putovanja putem Facebook stranice Hadž i umra BiH.

​Detaljnije možete pogledati na slikama koje su zabilježili članovi Islamske zajednice BiH:

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE