Foto KornerFOTO: U Visokom obilježena 638. godišnjica krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka I...

FOTO: U Visokom obilježena 638. godišnjica krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića

Večeras je u Visokom, u pojedinim “kućama kulture”, a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Visoko, upriličeno obilježavanje 638. godišnjice krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Ovim simboličnim programom i okupljanjem građana organizatori su na specifičan način obilježili godišnjicu krunisanja prvog bosanskog kralja i godišnjicu postanka bosanskog kraljevstva, što se zbilo 26. oktobra 1377. godine u Milima, kod Visokog.

Tim povodom organizatori iz BZK Preporod potrudili su se da svim prisutnim, prvenstveno mladima, pokažu svu raskoš bosanske kraljevine, pa je tako prva stanica večerašnjeg programa bila Galerija „Fuad Šećerović MMXIV“, u kojoj je domaćin profesor Fuad Šećerović, vrsni poznavalac historije srednjovjekovne Bosne i visočkog područja u tom periodu, održao kraće predavanje o postanku same galerije. Na fotografijama, koje možete pronaći u našoj fotogaleriji, zabilježili smo raskošnu postavku raznih artefakta koji krase prostor ove galerije i koji, na simboličan način, ukazuju na kulturu i historiju Bosne iz perioda banovine i kraljevstva.

Nakon posjete galeriji prof. Šećerovića cjelokupan program se preselio u Gradsko kino “Visoko”, gdje su učenici Gimnazije “Visoko” i Franjevačke klasične gimnazije “Visoko”, te članovi KUD-a Visoko upriličili posebne performanse, a nakon predavanja prof. dr. Dubravka Lovrenovića koji je govorio o “Proglašenju Bosne kraljevstvom 1377. godine”. Također, ovo predavanje prof. Lovrenovića bila je i svojevrsna spomenica na 30. godišnjicu smrti dr. Pave Anđelića, koji je svojim radom dao nemjerljiv doprinos bh. medijavalistici.

Najzad, posljednja tačka večerašnjeg programa obilježavanja godišnjice krunisanja Tvrtka I Kotromanića bio je Zavičajni muzej Visoko, u kojem je otvorena izložba “Srednjovjekovna Bosna”, u okviru koje su prisutni mogli pogledati mnogobrojna znamenja iz srednjovjekovne Bosne, a koja su pretežno pronađena na arheološkim lokalitetima u blizini Visokog.

Na kraju, mi kao predstavnici novinara, koji se nazivaju i hroničarima sadašnjosti, ne možemo a da ne pozdravimo ovakav događaj koji je rijetkost u Visokom, iako se radi o sredini koja je bila središte srednjovjekovne Bosne, uz napomenu da se ovakvim događajima mora pridavati mnogo više pažnje i da se organizaciji mora posvetiti mnogo više vremena, jer je riječ o jednom od najvažnijih dokaza, pored Povelje Kulina bana, o postojanju Bosne i njenoj državnosti, još od Srednjeg vijeka.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa večerašnje prigodne svečanosti povodom historijski znamenitog datuma za Visoko, ali i za cijelu BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE