Sinoć je u Gradskom kinu u održan koncert visočkog benda UrbanSevdah.

Koncert je održao u sklopu projekta “Umjetnost kroz inkluziju” u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Pred sami početak koncerta, prisutnima se obratio Edin Islamović, predsjednik Udruženja Damar omladine:

“Čast mi je i zadovljstvo što je ovo pet godina Udruženja Damar Omladine i pet godina aktivizma na području općine Visoko i svi zajedno pet godina zajedno doprinosimo razvoju lokalne zajednice. Još više mi je čast i zadovoljstvo što i nakon pet godina možemo ovdje biti ovdje sa vama sa novom misijom i vizijom Udruženja Damar omladine.”

UrbanSevdah bend iz Visokog, BiH, formiran je u septembru, 2005. god.

Muške i ženske sevdalinke dobile su izvođače koji se trude da se autentični vokalski izraz sevdalinke ne mijenja. To je inače i ideja vodilja cijelog muzičkog sastava UrbanSevdah benda – da tekst ostane nepromijenjen, te da melodija sevdalinki ne bude predaleko od tradicionalnog d u h a sevdaha – a sve ostale finese, ukrasi i muzika koja će se miješati u pjesmama, tu je da bi obogatila melodiju, i približila sevdalinku, biser kulturne baštine Bosne i Hercegovine, mladim i starijim slušaocima.

UrbanSevdah bend je održao veliki broj koncerata u BiH, regionu i Evropi i svim tim koncertima dokazao kvalitet i bio dobro prihvaćen od publike, što je najvažnije. UrbanSevdah bend svira isključivo uživo i takav zvuk plasiraju na tržište.

UrbanSevdah bend je bend koji sevdalinci, a pogotovo onima koje su pomalo i zaboravljene, daje fleksibilnost pomoću koje će ostati živa i održiva, a kao takva i predstavljati BiH na svjetskoj muzičkoj sceni.