PreporukaFotografije koje prikazuju smrtonosne sovjetske ženske snajperiste iz Drugog svjetskog rata

Fotografije koje prikazuju smrtonosne sovjetske ženske snajperiste iz Drugog svjetskog rata

Fotografije boraca ‘oživjela’ je prevoditeljica Olga Shirnina iz Moskve. Radi se o portretima žena kako što je Lyudmila Pavlichenko, za koju se smatra da je bila jedna od najboljih žena snajperista u historiji. Na jednoj slici, Pavlichenko koju su kasnije prozvali Lady Smrt jer je života lišila više od 300 nacista, stoji ponosno držeći svoje oružje.

Na drugoj fotografiji ona nosi uniformu i stoji ispod uokvirene slike Josepha Stalina.

‘Postoji veoma malo fotografija sa vojnicima Crvene armije, tako da sam odlučila popuniti tu rupu’, kazala je Shirnina.

‘Zanima me ruska historija, puna je dramatičnih, kataklizmičnih događaja koji su utjecali na tok historije kako same Rusije tako i cijelog svijeta.’

Među vojnikinjama je i Roza Shanina, koja je izvršila 59 potvrđenih ubistava, a među fotografijama je i jedna na kojoj je više sovjetskih žena spremnih za borbu sa nacistima.

‘Nekada slika može reći više nego riječi i bit će mi drago ukoliko ljudi kroz moje kolorizirane slike više nauče o Rusiji i njenim ljudima, posebno o našim hrabrim ženama’, rekla je Olga.

‘To je fenomen, niti jedna druga zemlja nije imala toliko žena vojnika, snajperista, pilota, liječnica.’

Lyudmila Pavlichenko se Crvenoj armiji pridružila u junu 1941. i bila je jedna od 2.000 ženskih snajperista od kojih je njih 500 preživjelo Drugi svjetski rat.

Pavlichenkova je postala jedna od najboljih snajperista svih vremena sa rekordom od 309 potvrđenih ubistava.

Oko 800.000 žena služilo je sage Sovjetske armije tokom rata, mnoge su bile među snajperistima, pilotima, mitraljescima, a veliki broj njih bio je među medicinskim jedinicama.

‘Crno bijele fotografije jesu i bit će komad historije, ali svijet nikada nije bio jednobojan, čak ni tokom rata’, dodaje Olga.

‘Interesantno je zamisliti kako je sve izgledalo prije tako mnogo godina, kako su historijske figure koje znamo iz priča i knjiga zaista izgledale. Boja uklanja tu barijeru, barijeru između onoga što je bilo i onoga što je sada. Ili je barem čini transparentnijom’, kaže Olga.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE