Galerija Likum 76: Otvorena izložba Mobili akademskog kipara Alena Džinde

1527

U Galeriji Likum 76 večeras je otvorena četvrta samostalna izložba “Mobili” akademskog kipara Alena Džinde. Radi se o salonskim skulpturama od žice u pokretu, nastalim od linje crteža kao osnove likovnog komponovanja, prevedenim u savremenu 3D formu. Pokretnom sjenom pomoću svjetla stvara se iluziona percepcija koja od statičnog gradi mobilan prostorni ambijent.

Zasigurno se može reći da su građani Visokog oduševljeni izložbom, sudeći prema večerašnjoj posjeti.
“Jedino što ja mogu dodati na sve ovo večeras je da smo u ovim uslovima izvukli maksimum. Ove forme mogu još bolje da se oslikavaju, odnosno da se dobije još mističniji prizor, ali nažalost raspolagali smo sredstvima koje imamo. Nadam se da će u budućnosti galerija biti bolje opremljena i da ćemo moći da funkcionišemo sa savremenim sredstvima, jer će onda ambijent biti potpuno drugačiji. Zahvaljujem se svima koji su došli da podrže moj rad i vidimo se ponovo nakon sljedećeg ciklusa”, rekao je Alen Džindo, ne krijući zadovoljstvo svojim rezultatima.

Alen Džindo rođen je 23. oktobra 1973. godine u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti,  odsjek kiparstvo u klasi profesora  Mustafe Skopljaka završio je 2004. godine, a član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007. godine.

Samostalno je izlagao u Visokom 1996., Sarajevu 1997., Kruševcu (Srbija) 2004., kao i na više kolektivnih izložbi u BiH i inostranstvu. Učestvovao je na  više internacionalnih kolonija.

Za svoj rad u više navrata je pohvaljivan i nagrađivan od čega se izdvaja nagrada Zlatna paleta internacionalne kolonije Sava u Brčkom. 2014. likovni rukopis ovog savremenog autora primjećen je i van granica BiH, a njegovi radovi se nalaze u zbirkama kolekcionara u Zagrebu, Splitu, Beču, Rimu, Peskari, Milanu Istambulu, Antverpenu i Amsterdamu.