BiHPolitikaGiganti na prodaju: Ima li Vlada plan B za tri državne kompanije?

Giganti na prodaju: Ima li Vlada plan B za tri državne kompanije?

Sarajevo Osiguranje, Bosnalijek i Fabrika duhana Sarajevo (FDS) su preduzeća iz čije vlasničke strukture izlazi Vlada FBiH. Vrijednost državnog kapitala je procijenjena na 82 miliona KM.

Iako je za prva dva preduzeća već ranije najavljena prodaja, najnovija informacija tiče se FDS-a za kojeg je na jučerašnjoj sjednici Vlade odlučeno da ide na prodaju putem berze. U ponudi će se naći 39,9 posto dionica ovog privrednog društva ili 511.478 dionica. Cijena dionice još nije određena, a bit će poznata nakon što Agencija za privatizaciju FBiH objavi obavijest o prodaji dionica u okviru čega će precizirati i cijenu jedne dionice.

Stručnjaci pozdravljaju ove korake, ali upozoravaju da mora postojati plan B ukoliko se ne uspije dobiti planirana cijena.

Potreban plan B

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić u izjavi za Faktor pojašnjava da cijena koju je Vlada FBiH zacrtala ne mora biti nužno i ona koju će na kraju dobiti.

– To vam je kao i kod svake robe. Jedno je koliko očekujete, a drugo je koliko je neko spreman dati za to – kazao je Čičić.

Prodaja državnih dionica Sarajevo Osiguranja je naišla na prepreku u vidu kupaca koji nisu bili voljni platiti početnu cijenu od 12,99 KM po dionici. Nakon toga cijena je spuštena na 10,39 KM, a Agencija za privatizaciju FBiH je saopćila da je spremna sniziti cijenu za još 10 posto. Da li će to privući zainteresirane investitore, poput ASA Osiguranja, ostaje da se vidi.

Profesor Čičić je stava da su državne dionice u Sarajevo Osiguranju vrijedan kapital koji se ne treba prodavati po niskoj cijeni, te da je sektor osiguravajućih društava profitabilan, kako u BiH tako i širom svijeta.

– Trebao bi postojati neki plan B za slučaj da se ne dobije željena cijena – navodi on.

Što se tiče prodaje državnih dionica u firmi Bosnalijek, koja je proteklih mjeseci bila predmet medijskih pisanja u nepovoljnom kontekstu, profesor Čičić navodi da je najbolje da Vlada FBiH proda svoj udio u toj firmi.

– Država je u Bosnalijeku manjinski vlasnik, i nema utjecaja na upravljanje. Najbolje je da se riješi toga uz uslov da dobije iznos koji je planirala. S druge strane, Vlada FBiH kao vlasnik manjinskog dijela kapitala nema odgovornost za pojedine radnje koje su se u toj firmi odvijale, o čemu su mediji pisali, ali joj je stalo da ta firma opstane, da bude profitabilna i da zapošljava radnike. Isto pravilo važi i za Fabriku duhana Sarajevo – kazao je Čičić.

Pozicija FDS-a na tržištu je posljednih godina ugrožena konstantnim rastom cijena cigareta, padom prodaje, rastom crnog tržišta duhana, ali i globalnom kampanjom protiv pušenja. Ova firma stoga ulaže i u druge sektore i razvija nove poslovne modele s ciljem održavanja dostignutog nivoa prihoda.

Izvršna direktorica za marketing Džejna Bajramović je za Faktor pojasnila da FDS već dugi niz godina vrši izvoz svojih cigareta na tržišta tzv. “trećih zemalja“.

– Ovaj koncept poslovanja je uspostavljen putem posredničke kompanije koja kupuje cigarete od FDS-a te ih zatim plasira na spomenuta tržišta. Na ovaj način FDS se zaštitio od rizika naplate, a istovremeno iskoristio postojeća znanja i resurse posredničke kompanije u poslovanju na ovakvim tržištima, s obzirom na kontakte i poznavanje specifičnosti tog tržišta – kazala je Bajramović.

Nepotreban bauk

Profesor Čičić navodi da se u BiH nepotrebno politizira pitanje prodaje državnih dionica u pojedinim firmama, a što je potez koji je po njegovom mišljenju trebalo davno napraviti.

– Nepotrebno se pravi fama. Opozicija je uvijek protiv, uvijek je neko protiv, imate teoretičare, analitičare i pojedince koji pričaju o tome iako nisu upućeni, ali pokušavaju da zadrže sistem onakav kakav je bio. Ne dozvoljavaju da zavlada tržišna ekonomija. Vlada je to trebala davno prodati – kategoričan je Čičić.

Pojašnjava da trenutna Vlada FBiH djeluje po ciljevima koje je postavila u Reformskoj agendi, te da odluka o prodaji ovih preduzeća nije “donesena preko koljena“. Da li će Vlada ostvariti zacrtane prihode od prodaje državnih dionica, ostaje da se vidi u narednom periodu nakon što tržište donese svoj sud. Novac dobijen od te prodaje će prema trenutnim najavama biti iskorišten za stabilizaciju penzionog fonda u FBiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE