BiHPolitikaGlavni odbor SDP BiH protiv prodaje javnih kompanija

Glavni odbor SDP BiH protiv prodaje javnih kompanija

Na petoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDA) BiH danas u Doboju članovi tog odbora su usvojili Pravilnik o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika SDP-a po sistemu jedan član-jedan glas.

Članovi Glavnog odbora su kao tačku dnevnog reda sjednice razmatrali aktuelnu političku situaciju u BiH, gdje je, tokom iscrpne diskusije, navedeno da je politička situacija u zemlji pogoršana.

Članovi Glavnog odbora su još jednom dali punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi i naporima međunarodne zajednice u reformskim procesima, ali, u isto vrijeme, smatraju da je neprihvatljivo da, nakon 15 dana od potpisivanja Reformske agende, SDA i HDZ građanima još nisu predstavili njen sadržaj i ono na šta su se obavezali predstavnicima međunarodne zajednice.

Na sjednici je zauzet stav da Zakon o radu FBiH neće dobiti podršku SDP-a, ukoliko bude ispod standarda prijedloga Zakona o radu Vlade FBiH iz 2012. godine, ali i da Vlada, koja nema parlamentarnu većinu, takav zakon nema legitimitet predlagati.

Osuđene su i najave Vlade FBiH o prodaji državnog kapitala u javnim preduzećima i navedeno je da će SDP biti protiv toga, a, s tim u vezi, obavezani su parlamentarci SDP-a u Parlamentu FBiH da se, eventualne, odluke o prodaji strateških preduzeća mogu jedino donijeti u Federalnom parlamentu.

Zbog evidentno lošije finansijske situacije u FBiH i kašnjenja u isplatama penzija, poticaja poljoprivrednicima, invalidnina i socijalnih davanja, članovi Glavnog odbora su naložili da Predsjedništvo SDP-a, zajedno sa predstavnicima oblika organizovanja SDP-a, osmisli plan djelovanja i započne razgovore s udruženjima penzionera, sindikatima, boračkim udruženjima i poljoprivrednicima, radi bolje zaštite interesa ove populacije, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE