Naslovnica Preporuka Godišnjica sm...

Godišnjica smrti Johnnyja Casha: Dan kad je otišao Čovjek u crnom

33
PODIJELI

12. septembra 2003. godine, umro je Johnny Cash.

Johnny Cash se ubraja u onu skupinu muzičara koje slobodno možemo nazvati legendama.

On je jedan od najutjecajnijih američkih muzičara dvadesetog stoljeća. Postao je poznat najviše zahvaljujući svom dubokom, jedinstvenom bas-baritonu te crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak Čovjek u crnom.

Svirao je i pjevao country muziku, a od njegovih pjesama svakako treba izdvojiti I Walk the LineFolsom Prison BluesRing of FireGet RhythmMan in Black, te Rock Island Line. Osim toga snimao je i brojne humoristične pjesme kao što su: One Piece of a TimeA Boy Named Sue. Dosada je prodano više od 90 miliona albuma, čime je svakako zauzeo posebno mjesto u muzičkom svijetu.

Johnny Cash rodio se 26. februara 1932. godine kao J.R. Cash u Kingslandu u državi Arkansas. Imao je doista traumatično djetinjstvo budući da mu je brat nastradao u pilani kada ga je pila gotovo prepolovila. Umro je nakon sedmicu dana u velikim mukama. To je ostavilo dubok trag na samom Johnnyju koji je s bratom bio jako povezan. Gotovo cijeli život govorio je kako je siguran da ga brat čeka na nebesima.

Njegovu raniju fazu života obilježili su gospel muzika i radio, a svoj put prema muzici započeo je zahvaljujući svojoj majci koja mu je s dvanaest godina kupila gitaru, kada je naučio svirati i kada je započeo pisati pjesme. U srednjoj školi je nastavio pjevati na lokalnom radiju, a nekoliko desetljeća kasnije objavio je album tradicionalnih gospel pjesama.

Johnny Cash bio je buntovnik s gitarom i otišao je kao jedan od najvećih, 12. septembra 2003. godine.

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.