Naslovnica BiH Politika Govedarica: D...

Govedarica: Dodik parlament RS-a tretira kao svoju igračku

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica tvrdi da predsjednik RS-a Milorad Dodik entitetski parlament "tretira kao svoju igračku, s kojom radi šta hoće".

33
PODIJELI

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o stavljanju van snage odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, optužio je Dodika da vodi “politiku prevare građana i da je dvije godine krio odluku o referendumu, iako je garantovao da će ga provesti”.

MARKETING

Poznato je, kaže, šta Srbi misle o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali pita Dodika šta dan nakon refernduma.

-Hoćete li suspendovati odluke Suda, pustiti osuđene ljude koji su u KPZ-u u RS, dati im čvrste garancije da se ne odazivaju na pozive Suda i Tužilaštva BiH i šta ćete s onima protiv kojih se vode istrage – upitao je Govedarica.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je podsjetio da je Dodik 2015. rekao da im opozicija ne treba za referendum, te pita zašto sada insistira na njihovoj podršci.

Dodik, koji i dalje odgovara na sve prozivke opozicije, uzvratio je da su pod uticajem stranaca danas u skupštinskim klupama, za razliku od ranijih sjednica kada su i žviždaljkama bojkotovali zasjedanja.

Ponovo je pozvao opoziciju da zajedno kreiraju novu odluku, koja bi se odnosila na održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je važan konsenzus o ovom pitanju, a opozicija u RS je vlast na nivou BiH.

Budući da, kako je konstatovao, to ne podržavaju, bit će stavljena van snage odluka o referendumu iz 2015.

Iz NDP-a su predložili amandman u kojem se navodi da je stvarni razlog za stavljane van snage odluke o referedumu, to što bi njegovim provođenjem RS bila izložena ozbiljnim sankcijama EU i SAD-a te da se više ne predlažu odluke bez garancije da će biti provedene.

Za raspravu je prijavljen veći broj poslanika, ali i dalje dominiraju replike i Dodikovi odgovori na opoziciona izlaganja.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.