Govori srpski da te celo Visoko razume

1476

U posljednjih sedam godina, bilo da se radilo o OO SDA Visoko ili ovim trenutno dugogodišnjim i odbačenim kadrovima SDA koji su aktuelna vlast, nije bilo iznenađujuće pa čak i simptomatično da neke najznačajnije odluke i poslove dobijaju i rade firme i “stručnjaci” iz Banja Luke i Prijedora počev od istraživanja na izvorištu Vrutak pa do velikog posla izrade dokumentacije i idejnog rješenja urbanizacije užeg gradskog dijela i posljednjeg primjera famoznog klizališta iz Bijeljine.

Nostalgija ili ljubav prema “najpovoljnijim” ponuđačima nastavljena je i prilikom aktuelnih radova oko parka u Visokom, a što možemo primjetiti i na istaknutim putokazima i upozorenjima ispisanim na ekavici. A sasvim je izvjesno i da je neki lokalni izvođač radova (obično na tenderima uvijek prolaze isti) “negde” jeftino kupio signalizaciju.

Bolje informisani znaju da to i nije slučajnost, što zbog jednostavnosti poslovanja sa “braćom” iz Republike Srpske, kao i zbog onih koji imaju prirodnu i nacionalnu naklonjenost poslovnim partnerima iz manjeg BH entiteta zbog svojih genetskih preduslova vješto zamaskiranih promjenom imena i prezimena.

Pozitivno u svemu ovome je što ekavicom kao upozorenjem “pešacima” šaljemo poruku da nismo zatucana primitivna sredina, nepravedno etiketirana kao “mala džamahirija” koja mrzi sve drugo i drugačije i koja je po zadnjem popisu stanovništva gotovo pa etnički čista.

Čak je i Sveti Avgustin rekao da “u meri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja lepota, jer ljubav je lepota duše“. Što je više ljubavi u nama, to će je više biti u odnosu sa drugim ljudima i svetom oko nas”.

Stoga, “Pešaci, pređite na drugu sranu” !