Naslovnica Svijet Regija Grabar-Kitaro...

Grabar-Kitarović kritikuje Plenkovića: Otuđili se od naroda

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavit će 11. lipnja mjere za demografski oporavak Hrvatske i rješavanje problema blokiranih građana koje je pripremila sa svojim savjetnicima. Najavila je to sama predsjednica u petak u Osijeku prilikom otvaranja svog izmještenog ureda u zgradi Osječko-baranjske županije gdje će se sljedeća četiri dana upoznavati sa životom i problemima građana najveće županije u istočnoj Hrvatskoj.

35
PODIJELI

Predsjednica je još jednom uputila kritiku aktualnoj Vladi premijera Andreja Plenkovića zbog činjenice da su odbili njezin poziv za zajedničku sjednicu na kojoj bi se govorilo o problemima demografije i blokiranih građana.

– Nemamo više vremena za odgađanje rješavanja demografske krize, tog krucijalnog hrvatskog pitanja. Ova Vlada nije kriva za nastanak te krize, ali nije adekvatno odgovorila na njezinu eskalaciju. Do sada donesene mjere nisu razmjerne težini i složenosti problema. Krajnji je trenutak za donošenje akcijskog plana i provedbu konkretnih mjera za njegovo rješavanje koji će nadilaziti mandat jedne Vlade. Zato sam predložila sazivanje zajedničke sjednice i usvajanje mjera za demografski oporavak Hrvatske i rješavanje problema blokiranih građana. Bila bi to i prilika Vladi da predstavi što rade Ministarstva po tim pitanjima. Pokazali bismo time i državničku odgovornost. Žao mi je što je Vlada odbila moj prijedlog. Nastavit ću raditi na rješavanju tih problema, a 11. lipnja predstavit ću mjere koje sam pripremila sa svojim savjetnicima i o njima razgovarati sa svim relevantnim dionicima političkog i društvenog života koji to žele, poručila je predsjednica naglasivši kako u te razgovore treba uključiti i oporbu, pri čemu je posebno pohvalila „inicijativa Mosta nezavisnih lista pod nazivom Pokret ostanka.“

Sinergija u rješavanju tih pitanja važna je i kako bismo obnovili povjerenje građana u državne institucije. Hrvatski narod želi pristojan i normalan život, da ne razmišlja o egzistenciji, broju djece, ovrhama, hoće li im na vrata pokucati utjerivači dugova… Žele radnika s pristojnom plaćom, poslodavca koji će biti rasterećen državnih nameta koji ga guše i čine nekonkurentnim. To su razlozi zbog kojih nam mladi odlaze iz države, a posebice iz Slavonije. Razočarani su u sve nas koji vodimo državu, jer misle da ne vidimo što se događa i živimo u nekom svom virtualnom svijetu. To je nijema, ali rječita kritika svih propusta u vođenju države. Kada potencijalno najbogatiji dio zemlje, a to je ovaj, ostaje bez ljudi, onda je to poziv na uzbunu. Mnogi građani osjećaju nepravdu jer sustav nije jednak prema svima, osjećaju da se politika pretvorila u poligon za promicanje stranačkih kadrova i interesa, zapošljavanje preko veze i pogodovanje podobnima. Političke elite otuđile su se od naroda i onda se čude što bujaju tzv. populističke opcije. Nije problem u tim opcijama nego onima koji ne prepoznaju da se očekivanja ljudi mijenjaju i da politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi – naglasila je Grabar-Kitarović, koja je razočarana i neprovođenjem nužno potrebnih reformi.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.