BiHPolitikaArapović: Građani svaki dan moraju tražiti odgovornost zbog nerada političkih struktura

Arapović: Građani svaki dan moraju tražiti odgovornost zbog nerada političkih struktura

Zašto bi političarima dosadio sistem koji samo njima odgovara? Oni su majstori proizvodnje političkih kriza, majstori neuspjeha u radu vlastitih vlada i parlamenata i na kraju majstori skrivanja rih neuspjeha iza političkih kriza. Samo njima to odgovara. Svima ostalima – građanima ove zemlje, našem evropskom putu i unutrašnjoj koheziji i bilo čemu što je nama običnim ljudima bitno, nama to ne odgovara, osim što veliki broj nas još uvijek kupuje tu priču o proizvodnji straha, o kolektivnoj ugroženosti jednih od drugih i ona ne možemo od svoje ezgistencijalne ugroženosti, prije svega socijalne u kombinaciji sa strahom od rata ne možemo da vidimo gomilu laži, ogromnu krađu i iscrpljivanje svih resursa ovog društva zbog interesa nekollicine ljudi na vrhu političke piramide”, istakao je Arapović govoreći o akutulenoj političkoj situaciji u državi i stalnim političkim krizama.

Arapović smatra da mi od Evropske unije ne možemo očekivati da ona radi naš posao, te da je jedini izlazi iz postojeće situacije u tome da se okrenemo jedni drugima.

“Političari stalno proizvode iluzij da su korak do pobjede ili korak do napada s druge strane na nas”, dodao je Arapović.

On smatra da u zadjih deset mjeseci temeljito se radi na razgradnji međusobnih odnosa i formalnih koalicija i da politički lideri sve rade da zapravo ne urade ništa.

“Ustvari rade slijedeće. Pokušavaju da naprave što bolju poziciju za nadolazeće opće izbore koja bi trebala biti sistematična garancija njihovog izbornog uspjeha. Kroz Izborni zakon, ako je moguće, ako ne, onda podizanjem tenzija do tačke pucanja u kojoj će bilo kakva alternativa ili rezervni politički projekat ili motiv građanima da izađu na izbore biti obesmišljen i to je njihov cilj”, rekao je Arapović.

On je istakao da vlade funkcioniraju gotovo u tehničkom mandatu i da političke elite dobro funkcionišu samo u onim oblastima gdje je njihov partikularni interes zadovoljen, a gdje je god na stolu ozbiljna reforma potežu se krupne političke teme kako bi se zaustavile krupne političke reforme.

“Ne zaboravimo, ovo je trebala biti reformska godina reformski mandat reformske vlade a daleko smo od toga. Postojao je neki zamah u prvoj polovini prošle godine, bilo je rezultata koji su u ovoj godini mogli biti čak i dokazivi da se tako nastavilo, ali mi od ljeta faktički imamo potpunu blokadu”, naglasio je Arapović.

Arapović dodaje da se povlače pojedinačni potezi koji vode blokadama i evropskog puta i reformi i rada institucija, a to najviše rade SDA, HDZ i SNSD a tu bi se trebalo očekivati najviše saradnje.

“Teško da bi bilo drugačije i da su neki drugi lideri na čelu ovih stranaka ali je istina da su stranke liderokratske a da su iznutra demokratičnije bilo bi makar malo drugačije. One su iznutra tako postavljene da je sva moć koncentrirana u vrhu stranke”, naveo je Arapović.

Kazao je kako više niko ne treba biti naivan i očekivati da će promjena doći od ovih političkih stranaka, i da se to naprosto ne može desiti jer za to ne postoji interes.

“Vrijeme je da građani ove zemlje preuzmu odgovornost. Dosta je očekivanja. Vrijeme je da konačno nešto damo, a to ako ništa može biti traženje odgovornosti svaki dan, ili barem na izborima”, zaključio je Arapović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE