Naslovnica Svijet Evropa Građani 13 ba...

Građani 13 baskijskih općina izašli na simbolični referendum o nezavisnosti

U jeku krize izazvane neustavnim referendumom o nezavisnosti Katalonije, u 13 općina u španskoj pokrajini Baskiji održano je simbolično izjašnjavanje građana o ideji nezavisnosti regije, javlja Anadolu Agency (AA).

32
PODIJELI

Simbolični referendum o nezavisnosti Baskije inicijativa na kojoj od juna prošle godine radi nevladina organizacija Gure Esku Dago, a birači su odgovarali na pitanje da li žele biti građani nezavisne države Baskije.

MARKETING

Zvanične institucije autonomne baskijske vlasti su podržale inicijativu, a iako se radi o simboličnom činu, na referendum je izašlo blizu 40 posto registriranih birača.

Organizatori tvrde da je cilj simboličnog referenduma da se ojača svijest o važnosti prava na samostalno odlučivanje o vlastitoj budućnosti.

U saopćenju se navodi da je sličan simbolični referendum od juna prošle godine održan u ukupno 167 općina Baskije i Navarre i da je glasalo više od 155.000 građana.

Posljednja anketna istraživanja ukazuju da je okončanje rata i razoružavanje separatističke organizacije ETA praćeno sve manjim procentom Baskijaca koji žele otcjepljenje od Španije.

Prema anketi koju su proveli Baskijski univerzitet i istraživački centar Deustobarometro, protiv ideje baskijske nezavisnosti izjašnjava se 60 posto Baskijaca, dok je za ideju nezavisnosti 16,9 posto građana pokrajine.

S druge strane, sinoć su u sjedištu baskijske regije u gradu Bilbao održani masovni protesti na kojima su demonstranti zahtijevali oslobađanje uhapšene vrhuške Katalonije koja je odgovorna za nedavnu provedbu neustavnog referenduma i jednostrani proglas nezavisnosti.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.