Naslovnica Svijet Evropa Gradonačelnic...

Gradonačelnica Barcelone: Katalonski pokušaj otcijepljenja je katastrofa

Gradonačelnica Barcelone u subotu je optužila smjenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta da je stvorio "katastrofu" insistiranjem na otcijepljenju te regije od Španije.

45
PODIJELI

Samo nekoliko sati prije nego što bi trebala prisustvovati mitingu u katalonskoj prijestonici koji organiziraju secesionističke grupe, gradonačelnica Ada Colau žestoko je kritikovala “neodgovorno” ponašanje Puigdemonta i njegovih istomišljenika koje je stvorilo političku krizu u Španiji.

MARKETING

– Oni su isprovocirali napetosti jednostranom objavom nezavisnosti koju većina građana ne želi. Oni su prevarili građane radi vlastitih interesa – izjavila je Colau na sastanku s članovima njene stranke.

Katalonski poslanici proglasili su 27. oktobra nezavisnost regije nakon što je na referendumu izglasano otcijepljenje od Španije.

Regija je, međutim, duboko podijeljena u vezi s tim pitanjem, a protivnici nezavisnosti tvrde da su referendum 1. oktobra, koji je španski Vrhovni sud proglasio neustavnim, bojkotovali oni koji su protiv optcijepljenja.

I sama Colau je protiv nezavisnosti, ali tvrdi da podržava slobodan zvanični referendum o tom pitanju.

Secesionističke grupe u Barceloni pozvale su na masovne proteste u Barceloni u subotu protiv hapšenja nekoliko bivših katalonskih zvaničnika, koje je smjenila centralna vlada nakon objave nezavisnosti, prenosi AFP.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.