Lokalne TemeKulturaGradsku jezgru Visokog uljepšava devet džamija: Pertačka je najstarija, a Bijela jedna...

Gradsku jezgru Visokog uljepšava devet džamija: Pertačka je najstarija, a Bijela jedna od najljepših džamija u Evropi

Islamska zajednica u BiH, 7.maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je 1993. godine srušena džamija Ferhadija u Banja Luci.

Upravo Dan džamija je idealan trenutak da se prisjetimo i nekih od najstarijih i najljepših džamija na području Visokog, koje su na svu sreću za vrijeme ratnih zbivanja prošle samo sa oštećenjima, koja su popravljena, a džamijama je vraćen stari sjaj.

Gradsko područje Visokog ima ukupno devet džamija, od kojih je svaka priča za sebe i svaka ima nešto po čemu je prepoznatljiva i posebna.

Od ulaza iz Kiseljaka prva džamija je Pertačka. Nakon nje nalazi se i Bijela džamija, a na uzvišenju u naselju Novo brdo smještena je i Novobrdska džamija. Tu su još Kraljevačka, Rosuljačka, Šadrvanska, Tabhanska džamija, kao i džamije Saračica i Donja Mahala.

pertačka džamijaNajstarija džamija u Visokom je Hadži Ibrahimova ili Pertačka džamija koja je izgrađena krajem 15. stoljeća, a prema nekim podacima tačna godina gradnje je 1477. Posebno zanimljiv dio džamije je minaret koji je izgrađen od sedre, kamena koji je vađen iz obližnje rijeke Fojnice. Minaret, kao i sama unutrašnjost džamije pretrpjeli su mnogobrojna oštećenja za vrijeme agresije na BiH, ali zahvaljujući dobrim ljudima, džamija je obnovljena 2001.godine, a zadržala je i svoj prvobitni izgled. U ovoj džamiji radili su mnogobrojni imami među kojima i naibu reis hafiz Ismet ef. Spahić, koji je desetak godina bio imam Pertačke džamije, kao i poznati mujezin ove džamije Muharem Galijatović.

Samo nekih stotinjak metara dalje, nalazi se još jedna posebna džamija. Pertačka je najstarija, a Bijela džamija je najnagrađivanija i svrstana među tri najljepša sakralna objekta u Evropi. Osim što se nalazi na listi najljepših evropskih džamija, Bijela – Šerefudinova džamija je 1983. godine osvojila i nagradu Aga Khan za arhitekturu. A posebna je po još nečemu… Ova džamija ima tri imena, Bijela, Šerefudinova i Čaršijska džamija. Sagrađena je 1980.godine uz sjajno arhitektonsko rješenje Zlatka Ugljena. I to nije sve…Osim što se smatra najljepšim vjerskim objektom, ne samo u BiH, već i mnogo šire, Bijela džamija je bogata i simbolikom, tako da izgled minareta simbolizira otvorenu knjigu.

tabhanska dzamija

A ako se spustite nekih 200 metara prema rijeci Fojnici, naići ćete na još jedan biser u srcu čaršije – Tabhansku džamiju koja je 2003. godine proglašena Nacionalnim spomenikom BiH. Malo je prostora da bi se ispričale sve priče o visočkim džamijama, ali Dan džamija je također jedinstvena prilika da se prisjetimo nekih, dok se ostatak priče može saznati posjetom ovim prelijepim vjerskim objektima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE