BiHPolitikaGratz pokrenuo inicijativu za dekriminalizaciju kanabisa

Gratz pokrenuo inicijativu za dekriminalizaciju kanabisa

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz pokrenuo je inicijativu putem Federalnog parlamenta prema državnom Ministarstvu sigurnosti za skidanje konoplje (cannabis sativa L) s Tablice i Popisa opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, saopćeno je iz Naše stranke.

Gratz je pojasnio da su inicijativu pokrenuli uzimajući u obzir stavove medicine i farmacije, kao i pravnu praksu zemalja EU, prvenstveno Slovenije i Hrvatske, gdje je kanabis skinut s popisa opojnih droga.

– Držanje kanabisa na listi zabranjenih tvari i biljaka suprotno je mišljenju Komore magistara farmacije FBiH, kao i Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga. Sa stanovišta medicinske struke, kao i progresivne pravne prakse te više puta izraženih građanskih inicijativa, ne postoji prepreka da se cannabis sativa L prebaci s Tablice I (zabranjene tvari i biljke) na Tablicu II (tvari i biljke pod strogim nadzorom), odnosno da se omogući upotreba ove ljekovite supstance u medicinske svrhe –  rekao je Gratz.

On dodaje da “tromi i neuviđavni sistem koji tvrdoglavo insistira da se kanabis, suprotno mišljenju doktora i farmacetua, zadrži na istoj listi s teškim drogama, nanosi samo štetu bh. društvu, posebno svim našim sugrađanima kojima je ova biljka potrebna kao lijek”.

– Već godinama imamo svjedočenja ljudi kojima su dijagnosticirana teška oboljenja, kao što su multiple skleroza ili karcinomi, a kojima je za umanjivanje bolova pomagao upravo kanabis. Organi za provođenje zakona bili su prinuđeni da oboljelim ljudima otimaju lijek i štaviše traže zakonske sankcije za njih, što je u etičkom smislu nedopustivo i predstavlja određenu vrstu sistemskog nasilja i što mi kao zakonodavna vlast možemo lako promijeniti – dodao je.

Gratz ističe da je potpuno apsurdna situacija da je alkohol potpuno legaliziran, a kanabis nije, iako konzumiranje alkohola pruzroči nasilno i neodgovorno ponašanje s nerijetko smrtonosnim posljedicama.

Naša stranka će se nizom inicijativa i koristeći sva raspoloživa pravna sredstva u idućem periodu posvetiti tome da dekriminaliziramo upotrebu ove ljekovite biljke, zaključio je Gratz.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE