SvijetRegijaGruevski nije uspio formirati vladu, traži nove izbore

Gruevski nije uspio formirati vladu, traži nove izbore

Mandatar za formiranje vlade Makedonije i lider VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski nije postigao koalicioni dogovor s albanskom Demokratskom unijom za integracije (DUI) u predviđenom roku, koji je istekao u ponoć.

To je saopćio VMRO-DPMNE, ističući da formiranje vlade treba biti u funkciji zatvaranja političke krize, a ne njenog produbljivanja i da smatra kako je “održavanje novih izvora zrelo rješenje za savladavanje krize i postavljanje reformskih prioriteta u prvi plan”.

“Svako drugo rješenje samo će dovesti do novih konflikata i problema u ionako podijeljenom društvu i neće biti u funkciji održivosti i ostvarivanja bilo čijih programskih ciljeva”, saopćila je stranka Nikole Gruevskog, koja je na izborima dobila najviše mandata, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Koalicija “Za bolju Makedoniju”, koju predvodi VMRO-DPMNE, dobila je na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima 51 mandat u parlamentu koji ima 120 mjesta, podsjeća agencija Beta.

Gruevski, koji je dobio mandat za sastav vlade 9. januara, pokušao je formirati koaliciju sa starim partnerom, albanskom DUI Alija Ahmetija, s kojom je na vlasti posljednjih osam godina, ali se ta partija nije u predviđenom roku mogla odlučiti hoće li nastaviti koaliciju ili će odabrati neko drugo rješenje.

‘Nedovoljno argumenata i vremena’

Glasnogovornik DUI-ja Bujar Osmani pred ponoć je rekao da je stranka Alija Ahmetija, s kojom VMRO-DPMNE dobija potreban 61 glas u parlamentu, nije imala dovoljno argumenata i vremena da se opredijeli za jednu od pet mogućih opcija.

Osmani je poručio da će narednih dana DUI produžiti konsultacije s obzirom na to da poslije nekoliko sedmica nije iscrpljena debata i ponovio je da su sve opcije otvorene.

Opcije koje je rukovodstvu stranke predložio Ahmeti jesu da DUI ide u koaliciju sa VMRO-DPMNE, započne novu koaliciju sa SDSM-om Zorana Zaeva, koja je druga po broju osvojenih mandata na izborima, da se formira široka koalicija ili da ide u opoziciju.

Nakon što je Gruevski dobio mandat DUI je saopćio da potencijalni partner za koaliciju mora prihvatiti ozvaničavanje albanskog jezika na cijeloj teritoriji zemlje i produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivanje razgovora, a VMRO-DPMNE je odgovorio da na takve zahtjeve nikad neće pristati.

Odgovor stranke Alija Ahmetija, koja je posljednjih dana zasjedala u Tetovu, rukovodstvo VMRO-DPMNE-a s liderima 24 partnerske stranke iz koalicije “Za bolju Makedoniju” čekalo je u sjedištu vladajuće stranke u centru Skoplja.

visoko.ba/aljazeera.balkans


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE