Lokalne TemePozitivno VisokoHafiz Hasib Mimić tokom cijele godine iščekuje sveti mjesec ramazan

Hafiz Hasib Mimić tokom cijele godine iščekuje sveti mjesec ramazan

Najveći muslimanski mjesec ramazan, posebne emocije i sreću donese i u dom mladog visočkog hafiza Hasiba Mimića, koji tokom cijele godine iščekuje, kako kaže, najsvetiji muslimanski mjesec. Hasib je hafiz postao 2015.godine kada je pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice položio najveći ispit u životu. A kako je početi učiti i pripremati se za to da jednog dana postaneš neko ko svetu knjigu Kur'an zna napamet, otkrio nam je upravo ovaj mladi hafiz.

– Hifz sam počeo učiti još u mektebskim danima, a intenzivnije u prvom razredu medrese „Osman ef. Redžović“. Sve je počelo nekako u drugom dijelu prvog razreda prvo uz hafiza Zijada Dervića, a kasnije i uz profesora kirajeta hafiza Abdulkadira Kadrića. Samo učenje je trajalo više od dvije godine, a onda sam uzeo godinu pauze da se odmorim i nakon toga uspješno položio ispit i postao hafiz. – ispričao nam je Hasib.

Kako nam je na samom početku rekao, ramazan za njega predstavlja najposebniji mjesec u godini.

– Pravi vjernik tokom cijele godine iščekuje ovaj sveti mjesec, najsvetiji u našoj vjeri. Što se mene lično tiče to je i radni mjesec, klanjam teraviju, učim ikindijsku mukabelu u Bijeloj džamiji, kao i sabahsku sehursku mukabelu, pošto je Visoko posebno po tome što u svim gradskim džamijama ima sehursku mukabelu. Tako da sam tokom ramazana i posebno angažiran, s obzirom da obavljam imamski posao. Ipak sve obaveze, uz post, ne predstavljaju mi ništa teško, niti kakav problem, čak štaviše tokom ramazana se psihički i fizički odmorim i opustim. To je ipak mjesec Allahove milosti i mjesec u kojem se najlakše približiti Gospodaru, kroz činjenje dobrih djela i svega onoga što radimo i činimo u ovom posebnom mjesecu. – objasnio nam je hafiz Mimić.

Na kraju je imao i interesantnu poruku za sve mlade ljude, posebno one koji bi jednoga dana željeli postati upravo hafizi.

– Svima koji se dvoume toplo preporučujem da odmah počnu s učenjem, jer kako kaže jedna arapska poslovica „Ko žudi za prisnim prijateljem, Kur'an mu je dovoljan“, ili u prijevodu „Ko traži prijatelja Kur'an mu je najbolji prijatelj, jedini prijatelj koji neće izdati“. – zaključio je hafiz Hasib Mimić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE