PreporukaHafiz Sulejman Bugari : Bosna nije ni Turska, ni Srbija, ni Hrvatska!

Hafiz Sulejman Bugari : Bosna nije ni Turska, ni Srbija, ni Hrvatska!

“Hej, Bosanci i Bosanke!

Neko želi da budete bez Bosne! Čujete li vi ovo??? Bez Bosne!!!

Bosna nam veli: – Zar da ostanete bez duše?
To može željeti samo onaj koji je stvarno bez duše!
Doduše, ima i takvih, hodaju, ali bez duše!

Bosna nije Srbija!
Bosna nije Hrvatska!
Bosna nije Turska!

Ona je to što sama jest! Ona je ta koja pročišćava! Čisti! Ona ima psihofizičku metlu kojom se, ispred avlije i duše, trijebi i to nudi svakom ko je u potrebi.

Čitajte o životima onih koji su od nje nešto ukrali ili prodali! A Bosna, Bosna je samo dala, nikada uzela, a kamoli napala!

Mnogi koji žive u Bosni, baš kao i mnogi koji su u vjeri, ne znaju kakvo, zapravo, blago imaju!

Pa eto zašto ne štima?!

Uvjeren sam da, kad se neko od muslimana, pravoslavaca, katolika, jevreja ili ateista psihofizički razboli, slobodno i bez straha oni odlaze jedni drugima da im se olakša.

Ljudi dušom cijene sposobnost, znanje i povjerenje.

Bosna je nešto što svima treba!

Ko god je osjetio bol tragedije, kad mu se ponudio odlazak u jednu od tri džave, on to nije uradio niti će uraditi, osim ako je natjeran, ili iz straha i ega.

Bol koju je Bosna podnijela ljudsko pero neće da prizna, ali zato savjest hoće. I jasna će biti svjesnima i savjesnima, makar na samrti.

Njoj ne trebaju priznanice, ona je sva od Priznanja.

Na silu oduzimati od nje nije samo nasilje već i duhovno oduzimanje od sebe i svoga.

O, Bošnjače, o, Srbine, o, Hrvatu, o, Jevreju, o, brate Rome, uzmi za ruku onoga s kojim si u rovovima i van njih čuvao i branio Bosnu od nasljeđeno bolesnih i pohlepno oboljelih, bez obzira iz kojeg naroda dolaze!

Takvi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao jednu porodicu, koja je historijski dokazala i potvrdila višestoljetnu kulturu ljubavi, respekta i pravednosti prema drugom i drugačijem, čak i nakon bolnog genocida.

Niste vi krivi što neko nije čuvao multinacionalnu, multivjersku i multikulturnu tradiciju sa egalitarističkim (jednakopravičnim) kosmopolitskim duhom, koji modernom društvu može služiti kao primjer za sva vremena, nudeći načine, mogućnosti i horizonte.

Zajednički se takmičite u dobru i univerzalnim vrijednostima.

Kad sve saberemo, Bosnu krasi toliko toga: otvorenost, druželjubivost, fleksibilnost, jednostavnost, miroljubivost…

Zbir tih djelića tka mozaik poput ćilima. Sve to skupa, pak, tvori ono najvažnije – ono JEDNO!

Hajdemo svi njegovati i čuvati to Jedno!!!
Ali iskreno, svi zajedno!

Osigurajmo taj predio Miroljubivih – to najljepše Izletište duša!”

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE