SvijetRegijaHaradinaj stigao na Kosovo: Spremljen doček u Prištini

Haradinaj stigao na Kosovo: Spremljen doček u Prištini

U očekivanju dolaska lidera opozicione partije, građani Prištine okupili su se na gradskim trgovima kako bi dočekali Haradinaja.

Portal Indeksonline objavio je videosnimak i fotografiju Haradinaja kako u Baselu ulazi u avion na putu za Kosovo.

Mnogi stanovnici Prištine počeli su plesati uz pratnju frula i bubnjeva, prenosi portal.

Istražno vijeće Apelacionog suda u francuskom gradu Colmaru odbilo je u četvrtak zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja, koga tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu, i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva vlasti Srbije za njegovo izručenje, navodi se u saopćenju Apelacionog suda u Colmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo u roku pet dana uložiti žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, prenosi Tanjug.

Nakon odluke suda Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da je “ovo pobjeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovjek da se vrati kući.

‘Ova je bitka dobijena’

Obratio se svojim pristalicama ispred suda, rekavši da je “ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci.

Odluka suda o oslobađanju bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova u sudnici je dočekana aplauzom.

“Budući da sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strasbourgu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocjeno”, rekao je Haradinaj.

Odluka suda na Kosovu je dočekana vatrometom i slavljem, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE