Naslovnica Preporuka Intervju Hari Mata Har...

Hari Mata Hari: Od dedine violine i Doma kulture na Vratniku do svjetskih scena

213
PODIJELI

Geografske granice ne postoje kada je riječ o muzici bh. pjevača Hajrudina Harija Varešanovića, poznatog kao Hari Mata Hari.

MARKETING

Od Istoka do Zapada, s radošću ga publika dočekuje te uz znane stihove, mnogi se prisjećaju domovine od koje su kilometrima i kilometrima daleko.

U posljednjim mjesecima Hari je održao koncerte u Australiji i Novom Zelandu. Na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Hari Varešanović kaže kako su takve turneje uvijek veće zadovoljstvo.

“Takva vrsta turneja daje jednu drugu dimenziju, poredeći neke regionalne, svakodnevne aktivnosti. Otići negdje gdje se leti po 20 sati, pa se prilagoditi atmosferi, vidjeti ljude koji su udaljeni toliko od svoje domovine i prenijeti im neku atmosferu... A i da vide nekoga s kim su proveli mladost putem pjesama, jer, ljudi što su dalje, nekako su privrženiji ovom podneblju”, kazao je Varešanović.

Na takve koncerte dolazi publika iz cijele regije, a Hariju je uvijek drago da ih vidi.

“Oni se raduju meni, ja njima. Dočekaju da popričaju sa mnom. Kao da su putem mojih pjesama nadoknađuju svu ljubav prema domovini”, priča nam Varešanović.

Na spisku turneja kojim Hari predstavlja nove pjesme, zaokružena je posebna želja za velikim koncertom u Sarajevu.

Za planiranje ljetnog koncert je kasno, jer kako kaže, to zahtijeva veliku organizaciju, za veliki spektakl koji je dužan Sarajlijama nakon sedam godina.

“To mi je želja, volio bih da to bude za Novu godinu, da mogu neko lijepo veselje napraviti Sarajlijama. No, Sarajevo nema definiran trg koji je dobar za neki koncert. Nemamo trg koji je prilagođen za više ljudi, kao što ima Beograd i Zagreb. Kada razmišljam o tome, mislim o novom mjestu. Za mene to nije ambicija, to je druženje s mojom publikom. Ne referiram ganjanje veličina, već da bude lijepo i originalno”, otkriva nam muzičar.

Varešanović je tipični predstavnik tzv. lijepog pjevanja, kao što to rade poznati svjetski tenori. Pitali smo Harija, da li je i s kim vježbao svoj glas?

“Ja sam totalno samouk, nisam ni s kim vježbao. K'o mali sam pjevao u Domu kulture na Vratniku, a to je prije bilo, kao i svi drugi domovi, škola za glumu, recitovanje, sviranje… prava vrijednost. Nedavno sam bio u žiriju za malu djecu i bila mi je čast učestvovati, jer je lijepo kada se djeca u ovom vremenu vraćaju muzici, ali i sportu. Bolje da im se ta vrsta snova ostvaruje”, poručuje Hari Mata Hari.

Kaže da mu je drago što mladi muzičari na bh. scenu vraćaju sevdah, na novi, moderan način.

“Rodio sam se i odrastao uz zvuke dedine violine Mehage Varešanovića, jednog od autohtonih sevdalija s ovih prostora, tako da moram priznati da je meni sevdah duboko u krvi. Odrastao sam u vremenu pop muzike, pa je to i bilo prirodno, ali sevdah je uvijek bio u meni  i bio uvijek podloga u svemu onome što radim”, priča nam popularni muzičar.

Iako je više od pedeset ljeta iza Varešanovića, te uživa u porodičnom životu i dvostrukoj ulozi djeda – o njegovom fizičkom izgledu mnogi govore.

Koji je Harijev recept za dobar izgled – ima li genetike ili posebnih tajni, pjevač nam na kraju razgovora poručuje:

“Drago mi je što je takav utisak, ali ja zaista ništa ne radim specijalno, to je vjerovatno genetika. Ne radim ništa što bi ugrozilo moje zdravlje i nisam neki sportista, pa da možemo reći da je to razlog mog izgleda.”

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.