Lokalne TemePozitivno VisokoHasib Mimić, 18-godišnji hafiz i hadžija iz Visokog: Kurban bajram je pobjeda...

Hasib Mimić, 18-godišnji hafiz i hadžija iz Visokog: Kurban bajram je pobjeda nad egoizmom i samim sobom

Bajrami najljepše mirišu u avlijama i srcima istinskih vjernika, a naročito kod Visočaka hafiza Hasiba Mimića za kojeg Kurban-bajram, kako kaže, predstavlja pobjedu nad egoizmom i samim sobom. Do 18. godine uspio je savladati hifz i obaviti hadž, a ovaj uspješni mladić otkriva za Faktor kako je od najranijih dana pokazivao interes za učenjem Kur'ana, te kako se njeguju islam i muslimanski blagdani.

Mladi hafiz kaže da memorisati Kur'an nije nimalo lako, ali da je iz ličnog iskustva naučio da je ponavljanje i održavanje znanja daleko teže nego memorisanje. Pojašnjava nam da nema pravila kad se treba početi sa učenjem hifza, ali smatra da već od ranog djetinjstva treba čitati Kur'an.

– Hifz je lijepo učiti što je moguće prije, jer onom ko zavoli Kur'an kao dijete, nikada neće biti teško učiti i ponavljati naučeno – rekao nam je Mimić.

Učenje hifza Mimić je završio 2013., a već u septembru naredne godine, u svojoj 18 godini, obavio je hadž sa ocem Senadom. Kaže da je kao i svi muslimani želio da ispuni i tu petu islamsku dužnost, ali nije se nadao da će se to tako brzo desiti.

– Hadž je došao iznenada. To je zaista nevjerovatno iskustvo. Sve je prošlo kao san, a tek mnogo kasnije postao sam svjestan veličine tog čina i zadovoljstva. Zahvalan sam Allahu dž.š., što mi je omogućio da obavim i ovu dužnost – istaknuo je Mimić.

Kurban-bajram za Mimića je simbol radosti, veselja, osmijeha i posebnog poštovanja. Naglašava da Bajram ne treba obilježavati na način da se bilo kome oduzima njegovo pravo, jer i ovaj blagdan treba proći u skladu sa šerijatskim propisima.

– To je veselje zbog vanredne pobjede Ibrahima a.s. nad Iblisom koji ga je pokušao omesti u njegovom usponu ka Allahovoj dž.š. milosti. Kurbani koje koljemo za ovaj bajram upućuju na naše požrtvovanje i pobjedu nad svojim nefsom i škrtosti koja stanuje u našoj blizini. Uz to, ovaj bajram se naziva još i hadžijski, zato što krećemo na neizvjestan put, kako bismo u blizini Kabe i stojeći na Arefatu zadali posljednji udarac Iblisu – pojašnjava Mimić.

Kao student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Mimić je svakodnevno vezan za učenje Kur'ana. Onima koji ne znaju, rado objasni šta je hifz, a svakome ko ima dilemu da li da krene sa učenjem hifza, preporučuje da se ne dvoumi niti u jednom trenutku.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE