Naslovnica BiH Politika HDZ-ove izmje...

HDZ-ove izmjene Izbornog zakona znače izborni monopol nacionalističkih stranaka

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH potvrđeno je opredjeljenje SDP-a da partija neće podržati novi Zakon o akcizama i najavljeno poskupljenje goriva.

60
PODIJELI

Činjenica da vladajuća koalicija nije utvrdila način raspodjele sredstava od uvećanja akciza ukazuje na to da će sredstva biti utrošena za krpljenje budžetskih rupa i finansiranje predizbornih „reklamnih akcija“ vlasti.

Predsjedništvo SDP BiH smatra apsolutno neprihvatljivim ocjene dužnosnika HDZ-a BiH o tome da inicijativa o redefiniranju statusa kantona i smanjenju javne administracije predstavlja ugrožavanje bilo koje kategorije stanovništva, osim privilegovanih stranačkih kadrova.

Priče o izmjenama Izbornog zakona BiH bez iznošenja konkretnih prijedloga, uz potpuno zanemarivanje pitanja implementacije desetina drugih presuda najviših sudskih instanci, koje nisu po volji HDZ-u BiH, Predsjedništvo SDP BiH smatra samo novim u nizu igrokaza sa ciljem homogenizacije biračkog tijela i osiguranja povlaštenog izbornog tretmana za vladajuće nacionaliste.

predsjednistvo-sdp-2017-1

Na sjednici je još jednom pozvana Vlada FBiH da ubrza postupak zaštite radnika i dobavljača Agrokora u BiH, jer isprazni sastanci ne nude konkretna rješenja krize. Za to vrijeme i dalje se gomilaju dugovi prema dobavljačima od strane posrnulog hrvatskog koncerna, a radnici i dalje strahuju za svoja radna mjesta.

Zatražena je što hitnija istraga nadležnih institucija povodom posljednjeg prisvajanja državnih resursa od porodice Izetbegović. Korištenje službenog vozila Predsjedništva BiH, kupljenog novcem građana, u svrhe prevoza supruge Bakira Izetbegovića, po ustaljenom feudalnom mentalitetu SDA, šamar je cjelokupnom društvu. Ovakva bahatost je bez premca, ali i očekivana, jer je očigledno da u SDA-u narodno smatraju samo svojim.

Osuđena je i nedavna smjena predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Draženke Subašić, čime su sada premijer i predsjedavajući Skupštine kantona iz reda bošnjačkog naroda. Ovim činom je još jednom potvrđeno zajedničko djelovanje SDA i HDZ, u smjeru kreiranja etnički čistih teritorija i podjele države po nacionalnom prinicipu.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.