Naslovnica BiH Politika HDZ vrši zast...

HDZ vrši zastrašivanje Izbornim zakonom u cilju održavanja političke i finansijske moći

Ovo je sistem zastrašivanja kojim se pokušava izazvati efekat kod drugih i kojim se pokušava dodatno homogenizirati hrvatskog biračko tijelo jer kako vrijeme odmiče sve je jasnije da u hrvatskom biračkom tijelu da interes Hrvata nije ono zašto se HDZ zalaže, nego kontrola finansijskih tokova iz kojih se ponešto ubere za sebe a osim toga da se zadrži politička moć koja je najsigurnije sredstvo da se izbjegne zahvat pravne države zbog onoga što se čini, kazao je za TV1 profesor Slavo Kukić.

55
PODIJELI

-Gospodine Kukiću niste u Neumu, zašto?

KUKIĆ: Nisam pozvan. Inače da je sam, rado bih se odazvao pozivu, ako ništa drugo da kažem moje mišljenje o onome na čemu institira Dragan Čović. Ja mislim da je akademska zajednica na najružniji način instrumentalizirana a u prilog tome govori i činjenica da su se sa toga skupa čuli samo političari a niko iz akademske zajednice i utoliko mislim da je to ustvari demonstracija političke moći i volje a da su ljudi sa mostarskog sveučilišta naprosto zloupotrebljeni kako bi se pokazalo jedinstvo i politike i znanosti u projektu na kojem insistira Dragan Čović i HDZ.

– Da li je ovim potezom Čović kao što tvrdi Hrvatski narodni savez demonstrirao da on u Predsjedništvu BiH predstavlja samo Hrvate Hercegovine ali ne i Bosne?

KUKIĆ: Ne samo ovim, iako jeste i ovim, no on to demonstrira svaki dan. Uostalom njegovo istrajavanje na izmjeni Izbornog zakona po scenariju kojeg je predložio HNS, također po sebi je najživlje svjedočenje kako su .Hrvati potpuno marginalizirani, kako je na njih potpuno zaboravljeno. Njegovo svakodnevno ćosanje sa Miloradom Dodikom uprkos činjenici da je sa tog prostora Bosne i Hercegovine nestalo dvjesto tisuća Hrvata i činjenica da on to ne postavlja kao problem govori u prilog tome.

– Je li ovo što radi što radi HDZ BiH, uz pomoć zvaničnog Zagreba kreiranje “trećeg entiteta” i oživljavanje HZ HB?

KUKIĆ: Bilo da se radi o jednom ili drugom, istina jeste da se na neumsko sijelo odazvao vrh Hrvatske, da je tamo bila predsjednica Hrvatske, ministar vanjskih poslova, da su sa sobom doveli rektore hrvatskih sveučilišta na čelu sa zagrebačkim sveučilištem, upućuje na zaključak kako se zapravo ponovo pokušava oživiti koncept kojeg je u prvoj polovici devedesetih htio realizirati Franjo Tuđman. Ja se iskreno nadam da će ostati na tome i ako stoji činjenica da Hrvatska maksimalno koristi svoju poziciju u EU parlamentu, da lobira za rješenja koja znače oživljavanje “trećeg entiteta”. Nadam se da to neće biti dovoljno da se izvrši pritisak na političke aktere u BiH, da se pristane na ta rješenja, budući da u vezi s tim rješenjima ne postoji ni konsenzus ni među Hrvatima. Reakcije katoličke crkve u božićno i novogodišnje vrijeme i monsinjora Tomaševića u prilog tome svjedoče da se ne može oko toga upostaviti konsenzus.

-Izjava hrvatske predsjednice buru u javnosti, da u BiH raste broj ekstremističkih zajednica i to se doživljava kao nova provokacija. Šta Kolinda Grabar Kitarović želi postići ovakvim izjavama?

KUKIĆ: Ja sam tu gospođu gledao kroz sasvim druge naočare u vrijeme dok ona nije bila predsjednica. Djelovala mi je simpatično. Međutim ovo što saznajemo o njoj otkada je toj poziciji daje sve više argumenta da je ne treba ozbiljno doživljavati. U prilog tome idu i srbijanske čokoladice i svako malo izjave o BiH pa i ova izjava o povećanju broja terorističkih organizacija. Ja time ne želim amnestirati bh.stvarnost pa vezano i za činjenicu da u njoj ima i ovakvih i onakvih radikala, pri čemu ti radikali nisu istih krvnih zrnca da se razumijemo ali da se to može svakodnevno slušati od osobe koja ima političku odgovornost to djeluje dosta farsično i daje mi zapravo u sudu da nju ne treba ozbiljno shvatati. Ni ona sama nije svjesna onoga što govori.

– Ukoliko HDZ ne uspije da izdejstvuje promjene Izbornog zakona da li se može desiti da HDZ nakon izbora 2018.godine blokira implementaciju izbornih rezultata?

KUKIĆ: Ne vjerujem u to. Ustvari ja vjerujem da će oni učiniti sve da participiraju u podjeli političke i finansijske moći i nakon 2018.godine. Ovo je sistem zastrašivanja kojim se pokušava izazvati efekat kod drugih i kojim se pokušava dodatno homogenizirati hrvatskog biračko tijelo jer kako vrijeme odmiče sve je jasnije da u hrvatskom biračkom tijelu da interes Hrvata nije ono zašto se HDZ zalaže, nego kontrola finansijskih tokova iz kojih se ponešto ubere za sebe a osim toga da se zadrži politička moć koja je najsigurnije sredstvo da se izbjegne zahvat pravne države zbog onoga što se čini. Neće se ništa dogoditi, neće blokirati izborne rezultate, izaći će na izbore i biće to sve uredu budite sigurni.

– Želite reći da je sve ovo samo politička igra?

KUKIĆ: Pa naravno, to je igra u kojoj Dragan Čović i krug oko njega se toliko izvještio da se to može uzimati kao primjer poličkog marketinga, iako sve ima rok trajanja. Ja osobno mislim da je danas puno veći broj bosanskohercegovačkih Hrvata kojima je jasno šta je to što čini Čović i njegov politički krug, da je sve veći broj Hrvata koji znaju da to nisu njihovi interesi nego interesi jedne interesne grupe kao što sam uvjeren da je što veći broj Bošnjka koji su demistificirali pozadinu onog što radi Izertbegović i sve veći broj Srba koji se demistificirali ono što radi Dodik.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.