PreporukaTemeHiljade djece u BiH ne mogu naučiti čitati i pisati iako su...

Hiljade djece u BiH ne mogu naučiti čitati i pisati iako su natprosječno pametni

Oko 9.000 djece u Bosni i Hercegovini ne mogu naučiti čitati i pisati, iako su često prosječno ili natprosječno inteligentna, a zbog poremećaja koji je urođen i zove se disleksija.

Učitelji, nastavnici, ali ni roditelji uglavnom nisu informirani o tom porećemaju, pa većina takve djece nikada ne dobije podršku i njihov potencijal ostane neiskorišten, a sve to se pripisuje ljenosti ili niskom koeficijentu inteligencije.

Vanredna profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Mirela Duranović nastavnicima i pedagozima s područja Kantona Sarajevo održala je predavanje o disleksiji u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice podizanja svijesti o toj pojavi.

Smatra da su edukacije u okviru obilježavanja datuma u vezi s disleksijom početak, a u izjavi za Fenu ocjenjuje da osobe koje rade s djecom nisu kompetentne da prepoznaju disleksiju, a da to rezultira brojnim problemima.

– Gotovo sva istražvanja su pokazala da su te osobe jako pametne, ali da većina njih kasnije imaju problem s ovisnostima, da su većina zatvorenika osobe s disleksijom, a sve to se može promijeniti – istakla je Duranović.

Naglasila je da su brojne poznate ličnosti rođene s disleksijom, ali da su našle načina kako da usvajaju znanja, a među njima je i fizičar Albert Einstein.

– Roditelji djecu šalju na dodatne časove, a to ne može dati rezultate jer njima treba druga metoda – istaklaje  je Duranović.

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić  smatra da su djeca s disleksijom zapostavljena, iako se resorno kantonalno ministarstvo od 2003. godine trudi djecu s poteškoćama uključiti u redovnu nastavu.

– Problem je u edukciji nastavnog osoblja te što djeca s disleksijom nisu prepoznata i s njima niko ne radi na odgovarajući način – kazala je Čolić.

Prvi put u BiH, od 3. do 9. oktobra, obilježava se Međunarodna sedmica podizanja svijesti o disleksiji i 6. oktobar, Međunarodni dan disleksije.

Akciju obilježavanja pokrenulo je Udruženje za podršku osobama s disleksijom ”Vjetar”, formirano početkom ove godine, uz podršku Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE